<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dansk kvinne svindlet Socialstyrelsen for 159 millioner

Britta Nielsen (65) er dømt til fengsel i seks og et halvt år for å ha underslått over hundre millioner kroner fra den danske Socialstyrelsen.

    Publisert 18. feb. 2020 kl. 17.46
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 206 ord
    Aktorene i saken mot danske Britta Nielsen, Lisbeth Jørgensen og Kia Reumert, i de ankom Københavns Byret tirsdag. Foto: Ritzau Scanpix

    Nielsen hadde en betrodd stilling i Socialstyrelsen og overførte ifølge dommen minst 300 store pengebeløp til seg selv i årene 1993 til 2018.

    Den samlede summen var på i alt 117 millioner danske kroner, tilsvarende 159 millioner norske kroner.

    Retten fant henne skyldig i bedrageri, dokumentfalsk og misbruk av stillingen.

    Aksepterer

    Aktor i saken hadde lagt ned påstand om minst åtte års fengsel, men Københavns Byret fastsatte straffen til seks og et halvt år.

    Nielsen har mottatt og aksepterer dommen, opplyser hennes forsvarer Nima Nabipour. Påtalemyndigheten har nå to uker på seg til å avgjøre om dommen skal ankes til Østre Landsret.

    Nielsens svigersønn ble mandag dømt til åtte måneders fengsel for grovt heleri, og flere av barna hennes er også siktet for dette.

    Fiktive prosjekter

    Underslaget skjedde ved at Nielsen opprettet fiktive prosjekter, som hun deretter overførte penger til. Hun fabrikkerte også eposter til ikke-eksisterende adresser og forfalsket underskrifter, slås det fast i dommen.

    Det faktum at pengene hun svindlet til seg var øremerket utsatte og svake i samfunnet, ble av retten sett på som en skjerpende omstendighet.

    Forsvareren hevdet på sin side at svake kontrollrutiner i Socialstyrelsen burde være en formildende omstendighet, noe retten var uenig i.

    Dommen innebærer også at det skal tas beslag i 113 millioner danske kroner, samt ulike gjenstander fra Nielsen.

    (©NTB)