Sveriges regjering venter dypere nedgang

Sveriges behov for tiltak for å bremse coronapandemiens innvirkning på økonomien øker, fastslår finansminister Magdalena Andersson.

NEDGANG: Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) presenterer en oppdatering av den økonomiske situasjonen og hva regjeringen gjør i den forbindelse. Foto: NTB Scanpix
Utenriks

– Dette er en alvorlig økonomisk situasjon. Men det er også tydelig at de tiltak vi iverksetter, utgjør en forskjell, sier Andersson på en pressekonferanse fredag.

Finansministeren viser til at de forholder seg til ulike scenarioer, og at landet nå befinner seg mellom det hun omtaler som hovedscenarioet og det verste scenarioet.

Det betyr at behovet for tiltak øker, fastslår hun.

– Behovet for ytterligere tiltak øker i forhold til om vi hadde fulgt hovedscenarioet, sier hun.

Hele verden påvirkes

Andersson anslår at arbeidsledigheten er på vei til å stige til 11 prosent, mens landets BNP kan falle 7 prosent i år.

Den økonomiske utviklingen regjeringen til la til grunn for bare en snau uke siden i det de omtaler som hovedscenarioet, er allerede gått i en mer negativ retning.

– Hele verdensøkonomien påvirkes nå av pandemien. Prognoser er alltid vanskelig. Det er alltid vanskeligere å lage prognoser i oppturer og nedturer. Og det er ekstremt vanskelig i en krise, sier Andersson.

Vanskelig med prognoser

Andersson fastholder at det er vanskelig å lage presise prognoser.

– Det er alltid vanskeligere å lage prognoser i oppgangstider og nedgangstider, sier hun.

Sverige har valgt en annen tilnærming til coronakrisen enn mange andre land, med en linje som innebærer mindre grad av nedstengninger og sosial distansering.

(©NTB)