<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU gir coronarelaterte budsjettråd til medlemslandene

Som en del av den løpende revisjonen av EU-landens budsjetter, kom kommisjonen onsdag med råd for en «skreddersydd og koordinert» respons på coronakrisen.

Publisert 20. mai 2020 kl. 13.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 196 ord
NYE RÅD: Visepresident Valdis Dombrovskis var en av dem som presenterte EU-kommisjonens individuelle budsjettråd til medlemslandene. Foto: AP

– De økonomiske utfordringene varierer fra sted til sted og sektor til sektor, men i en sammenvevd økonomi vil utslag i ett land påvirke de andre. Derfor trenger vi en skreddersydd og koordinert respons, sier visepresident Valdis Dombrovskis på en pressekonferanse onsdag.

Målet med de landsspesifikke rådene er å bidra til at oppturen etter krisen blir inkluderende og bærekraftig. Dombrovskis vil bruke gjenreisingen til å vri EU-landenes økonomi i en grønnere og mer digital retning, i tråd med kommisjonens langsiktige strategi.

– Mange har den siste tiden opplevd klar himmel og ren luft, men foreløpig er dette bare bivirkninger av en fryktelig situasjon, sier økonomikommissær Paolo Gentiloni, som også tar til orde for bedre bærekraft.

Grunnet krisen setter kommisjonen noen budsjettregler til side. For øyeblikket har alle landene bortsett fra Bulgaria for stort underskudd, men det blir ikke startet noen formell prosess mot dem.

– Vårt finanspolitiske budskap er at staten bør gjøre alt de kan for å bekjempe pandemien og støtte økonomien og gjenreisingen, sier Gentiloni.

De nasjonale rådene kommer uken før kommisjonen skal presentere sitt forslag til gjenreisingsfond for hele unionen.