USA tror Russland støttet Taliban-angrep

Russland avviser at landet har gitt støtte til Taliban for at opprørerne skal drepe vestlige soldater i Afghanistan.

AVVISER ANKLAGENE: Russland avviser at landet har støttet Taliban for å få opprørerne til å angripe utenlandske styrker i Afghanistan, slik anonyme kilder i USA hevder overfor New York Times. Illustrasjonsfoto: Dreamstime
Utenriks

Ifølge New York Times mener amerikansk etterretning at støtten ble gitt for å oppmuntre til angrep på amerikanske soldater i forbindelse med at president Donald Trump har startet tilbaketrekning fra landet.

Avisa siterer anonyme kilder som sier at Trump ble orientert om saken i mars, men at han ennå ikke har bestemt seg for hvordan han vil reagere.

Russlands militære etterretningstjeneste GRU skal ifølge avisas kilder ha organisert støtten, men det er ikke kjent at Taliban har gjennomført angrep mot amerikanske mål i landet siden de inngikk en avtale med USA i februar.

Grunnløse anklager

Russland avviser anklagene som framsette som «grunnløse» og kaller det «falske nyheter».

– Disse grunnløse anklagene fra anonyme kilder har alt ført til direkte drapstrusler mot ansatte ved Russlands ambassader i Washington og London, skriver Washington-ambassaden på Twitter.

– New York Times, slutt å produsere falske nyheter som framprovoserer drapstrusler, het det i en senere Twitter-melding fra ambassaden.

Vanskelig historie

Russland har selv en lang og vanskelig historie i Afghanistan. Sovjetunionen invaderte landet i 1978 og ble de neste ti årene sittende fast i en endeløs krig mot mujahedin-krigere, som den gang ble støttet av USA.

USA har flere ganger den siste tiden anklaget Russland for å forsyne Taliban med lette våpen, og det er ifølge New York Times forskjellige teorier i Washington om hvorfor landet gjør det.

En av dem er at Russland kan ha interesse av at USA blir sittende fast i krig, mens en annen er at GRU søker revansj for russiske leiesoldater som er drept av amerikanske styrker i Syria, der Russland støtter Bashar al-Assad.

Giftangrep

GRU er anklaget for å ha vært involvert i mange internasjonale episoder, inkludert giftangrepet på den avhoppede dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia i 2016.

Amerikansk etterretning har også konkludert med at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget i 2016 for å bidra til at Trump ble valgt.

russland
usa
taliban
Nyheter
Utenriks
Børs