Flyktninghjelpen: Covid-19 og konflikt skaper kaos i Øst-Ukraina

Tusenvis av mennesker i konfliktherjede Øst-Ukraina går sultne og mangler tilgang på basistjenester, advarer Flyktninghjelpen.

VANSKELIG: En ny rapport konkluderer med at over tre firedeler av familier i Øst-Ukraina sliter med å få endene til å møtes som en følge av den pågende konflikten og pandemien. Foto: Dreamstime
Utenriks

– Covid-19 har forverret en langvarig humanitær krise, og folk som allerede er utslitt av denne pågående konflikten, når et bristepunkt, sier landdirektør Ana Povrzenic i Flyktninghjelpen i en uttalelse.

En ny rapport fra organisasjonen konkluderer med at over tre firedeler av familier i Øst-Ukraina sliter med å få endene til å møtes.

– Familier står overfor alvorlige utfordringer med å dekke grunnleggende behov og blir tvunget til å ta umulige valg om de skal kjøpe mat eller medisin, sier Povrzenic.

Over 13.000 mennesker er drept og rundt 1 million drevet på flukt på grunn av konflikten, som startet i forbindelse med avsettelsen av president Viktor Janukovitsj i 2014 og annekteringen av Krim-halvøya.

Eldre slite

Mange familier sliter i området som følge av uteblitt inntekt på grunn av nedstengningene. Bare en tredel av husholdninger i Øst-Ukraina har mottatt humanitærhjelp de siste to månedene, ifølge Flyktninghjelpen.

De trekker fram eldre som en særlig utsatt gruppe. Restriksjoner som er innført for å forhindre spredning av coronasmitte, har stanset bevegelser over den såkalte kontaktlinjen i Donetsk.

Det betyr at mange ikke får utbetalt pensjon og tilgang på andre tjenester.

Vanskelig fred

Kampene i Øst-Ukraina har ikke stanset på grunn av coronapandemien. I mai måtte hjelpearbeidere ved fronten som jobbet med vanninstallasjoner, rømme etter at området ble bombet.

– Støtten for å sikre vann og sanitærtjenester til mennesker i nød, spesielt eldre som føler seg skremt, glemt og sårbare for Covid-19, må trappes opp, sier Povrzenic.

Tyskland og Frankrike har gjentatte ganger forsøkt å sikre en fredsavtale mellom Russland og Ukraina. Til tross for at partene har sittet ved forhandlingsbordet, har det vært vanskelig å sikre en fredsavtale.

EU utvidet tidligere i juni sanksjonene mot Russland til å gjelde i ytterligere seks måneder.

russland
øst-ukraina
ukraina
krim
coronaviruset
covid-19
Nyheter
Utenriks
Børs