<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er ingen overraskelse om dødstallene vil stige igjen

Til tross for at smitten har akselerert, har dødstallene vært synkende. WHO-topper mener vi må forberede oss på en forsinkelseseffekt.

Publisert 7. juli 2020 kl. 20.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
DOBBEL SÅ RASK SMITTESPREDNING: Flere WHO-topper har uttrykt bekymringer for den akselererende smittespredningen. Mens verden registrerte omtrent 100.000 nye daglige tilfeller i april og mai, registreres det nå over 200.000 nye smitteutbrudd per dag. All økningen kommer neppe av økt testing, mener WHO. Foto: ANTARA FOTO

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at dødstallene trolig vil stige igjen, skriver CNBC.

«Den globale smittespredningen har akselerert voldsomt den siste perioden. Det bør derfor ikke være noen overraskelse om vi ser en økning i dødsfall igjen», sier adm. direktør Mike Ryan i WHOs helseutviklingsprogram.

Til tross for at smittespredningen tok stor fart forrige måned, har dødstallene fortsatt vært synkende, sier Ryan til det amerikanske mediehuset. Dette synes særlig godt i USA, som er landet i verden med flest smittetilfeller. 

USA har hatt 78 prosent økning i nyregistrerte utbrudd de siste to ukene. Med under 400 dødsfall per dag, har imidlertid dødsstatistikken falt 19 prosent, ifølge The New York Times.

Dobbelt så rask smittespredningen som i april

Mens det ble registrert omtrent 100.000 nye daglige tilfeller mens restriksjonene var på sitt strengeste i april og mai, registreres det i dag omtrent 200.000 nye utbrudd på verdensbasis. USA står alene for over 45.000 daglige nyregistrerte utbrudd.

WHO advarer imidlertid at det er en forsinkelse mellom nyregistrerte utbrudd og deres dødsfall. En skal derfor ikke la seg overraske dersom dødstallene plutselig også vil ta fart igjen, skriver CNBC.

«Det er temmelig sikkert at noen av de nye smitteutbruddene ikke synes i dødsstatistikken i dag grunnet forsinkelseseffekten. Vi kan derfor forvente at dødstallene vil stige igjen ettersom det har vært en skarp økning i smittetilfeller de siste fem til seks ukene», sier han.

«Jeg ville ikke blitt overrasket om smittetallene tok fart igjen. Det hadde vært svært uheldig, men jeg vil ikke utelukke at det vil skje».