Frykter at Trump pønsker på et kupp

Amerikanske politikere og militære frykter hva Donald Trump kan finne på i sine siste 70 dager som president etter utrenskingen i forsvarsdepartementet.

HVA PØNSKER HAN PÅ? Avtroppende president Donald Trump. Foto: Bloomberg
Utenriks

Snart to uker etter valget som Joe Biden vant, nekter fortsatt Trump å erkjenne at han tapte.

I stedet sender han ut en foss med Twitter-meldinger der han hevder at han vant, og at valget var preget av juks, samtidig som han iverksetter en rekke svakt funderte søksmål om valgfusk og nekter å samarbeide med Biden om overgangsprosessen.

Mange analytikere mener at det farligste med Trumps strategi er at han undergraver amerikanernes tillit til valg og demokrati, og at de fleste andre republikanere ikke gjør noe for å stoppe ham.

– Han tviholder på ideen om at han vant. Men ved å gå med på påstanden, selv om de egentlig ikke er enig med ham, støtter republikanerne opp og gjør ingenting for å bekjempe en voksende holdning blant Trumps kjernevelgere om at valget ikke er legitimt, sier jussprofessor Steve Vladeck ved University of Texas.

Utrenskning i toppen

I de siste dagene har Trump også sparket forsvarsminister Mark Esper og tre andre sivile toppledere i forsvarsdepartementet Pentagon og erstattet dem med lojale støttespillere.

Trump har lenge vært sint på Esper etter at han motsatte seg å sette inn de militære mot Black Lives Matter-opptøyene i amerikanske byer. Han er nå erstattet av Christopher Miller som hadde en lavere stilling i Pentagon.

De tre andre, er Kash Patel, som blir Millers stabssjef, Ezra Cohen-Watnick, som blir forsvarsministerens rådgiver på etterretning, og pensjonert general Anthony Tata, som nå blir forsvarsministerens fremste politiske rådgiver.

Tata, som de siste årene har vært kommentator i Fox News, ble også i sommer nominert til en toppstilling, men ble avvist av det republikansk-styrte Senatet da det kom for en dag at han hadde kalt tidligere president Barack Obama en ledende terrorist og tvitret sterkt antiislamske uttalelser.

Flere avsettelser ventes

Mange spår nå at Trump også vil sparke FBI-sjefen Christopher Wray og CIA-sjef Gina Haskell som han flere ganger har kranglet med, blant annet etter at FBI utpekte høyreradikale grupper, som Trump til tider har uttrykt sympati for, som den farligste trusselen i USA nå.

I Pentagon er det frykt for flere utrenskninger og at Trump skal prøve å skifte ut ledende offiserer, som stabssjef Mark Milley.

Utrenskningene gjør at mange både i USA og rundt om i verden blir urolige og lurer på om han bare er en dårlig taper som etter hvert vil gi seg, eller en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.

Frykt for kupp

Noen frykter at han er i ferd med å organisere et kupp for å bli værende i Det hvite hus, eller planlegger andre destabiliserende militære operasjoner som lojale og medgjørlige nye ledere ville iverksette uten å mukke.

– Kan være røyk, kan være ild. Men utrenskningen på toppen av forsvarsdepartementet midt i en kaotisk overgang må uroe oss alle, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy.

Tidligere forsvarsminister under Bill Clinton, republikaneren Chuck Hagel, frykter at utenlandske krefter skal utnytte kaoset eller at Trump skal bruke medgjørlige ledere i Pentagon til å gjøre noe grunnlovsstridig eller til og med starte en krig.

(©NTB)

donald trump
presidentvalg i usa
joe biden
det hvite hus
Nyheter
Utenriks
Politikk