<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdensledere fordømmer blodig opprør i Washington

Bildene av det blodige opprøret og beleiringen av USAs kongress, sender sjokkbølger verden rundt. – Et uakseptabelt angrep på demokratiet, sier Erna Solberg.

Publisert 7. jan. 2021
Oppdatert 7. jan. 2021
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1403 ord

Bildene av barrikaderte dører i USAs Kongress, folkevalgte som lå i frykt på bakken og seinere ble evakuert ut og opprørere med Trump- og Sørstatsflagg inne i det aller helligste bygget i USAs demokrati gikk verden rundt.

Sist den amerikanske Kongressen ble beleiret var i krigen mot britene i 1812.

Den direktesendte hendelsen sjokkerte så vel amerikanere som folk i resten av verden. For dem på innsiden var det en skremmende opplevelse, som minnet kongressmannen og krigsveteranen Jason Crow om tiden i Irak og Afghanistan.

Ville kjempe seg ut med kulepenn

– Det var et veldig, veldig vanskelig øyeblikk. Jeg har ærlig talt ikke vært i en sånn situasjon siden jeg var i Irak og Afghanistan som soldat. Vi var virkelig fanget i salen, sier Crow.

I kaoset tok han fram en kulepenn han ville bruke som våpen.

– Jeg trodde vi måtte slåss for å komme oss ut, sier han.

Minst fire personer er døde. Blant dem er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen. Videobilder av skuddene, vist blant annet på CNN, viser at hun forsøkte å ta seg gjennom en dør som var låst og barrikadert.

Politi – eller sikkerhetsvakter – på innsiden løsnet skudd og kvinnen falt til bakken. Hun ble senere erklært død.

I tillegg ble tre personer erklært døde på sykehus etter opprøret, ifølge politiet i Washington.

– Sjokkert over hvor lett det var

Flere stiller seg spørsmål ved hvordan politiet kunne la demonstrantene ta seg inn i bygget. Politisjef Robert Contee sier det ble brukt et kjemisk middel mot politiet og at flere politibetjenter er skadd.

– Jeg er sjokkert over hvor lett det var, sa NBCs programleder Chuck Todd.

Mens mediene diskuterte om de skulle kalle dem som sto for beleiringen demonstranter, opprørere eller annet, tok tidligere presidentkandidat Hillary Clinton sterke ord i bruk.

– I dag har innenlandske terrorister angrepet et fundament i vårt demokrati: Den fredelige overføringen av makt etter frie valg, skriver Clinton på Twitter.

– Disse scenene reflekterer ikke USA, det er ikke slik vi er, sa påtroppende president Joe Biden, som får ansvaret med å samle en dypt splittet nasjon.

Bananrepublikk

USAs tidligere president George W. Bush tok også sterke ord i bruk. Overskriften på uttalelsen fra Bush, den siste republikanske presidenten før Donald Trump, etterlater ingen tvil: «Uttalelse om opprøret i hovedstaden».

– Det er et kvalmende og hjerteskjærende syn. Dette er hvordan valgresultat blir håndtert i en bananrepublikk, ikke i vår demokratiske republikk. Jeg er sjokkert over den hensynsløse oppførselen noen av våre politiske ledere har vist siden valget, og mangelen på respekt som er vist i dag for våre institusjoner, våre tradisjoner og våre politifolk, sier Bush i uttalelsen.

Situasjonen var i flere timer høydramatisk. Minst to bomber ble funnet og uskadeliggjort. Samtidig tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem.

– Dette er slikt som skjer når en hellig valgskredseier blir så useremonielt og ondskapsfullt tatt fra flotte patrioter som er blitt så dårlig og urettferdig behandlet så lenge. Gå hjem med kjærlighet og i fred. Husk denne dagen for alltid, skrev presidenten på Twitter i en melding som er blitt slettet av nettgiganten.

At denne dagen, 6. januar, vil bli husket lenge sa flere demokrater og republikanere seg enig i, men som en skamplett på landets historie.

Fratatt sosiale medier

Trump er siden blitt fjernet fra Twitter i 12 timer og fra Facebook og Instagram i 24 timer. Samtidig tar flere til orde for at det 25. grunnlovstillegget må tas i bruk. Det sier at visepresidenten kan ta over makten dersom presidenten er uskikket.

Demokratene i Kongressens justiskomité har sendt en skriftlig oppfordring til Pence om å ta over makten.

Ifølge amerikanske medier diskuterer også enkelte av Trumps egne regjeringsmedlemmer denne muligheten etter håndteringen av opprøret i Washington.

Mye tider også på at det i realiteten var Pence som var mannen som tok avgjørelsene onsdag. New York Times skriver at det var Pence, og ikke Trump, som tok til orde for å sette inn nasjonalgarden i Washington.

– Trolig ville ikke Trump sette inn nasjonalgarden mot sine egne støttespillere, sa en ikke navngitt tjenestemann til avisa.

Samlet seg om demokratiet

Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus for å fortsette sertifiseringen av Joe Bidens valgseier.

Visepresident Mike Pence tok ordet først. Han sa at USAs demokrati viste sin styrke ved at Kongressen ble samlet igjen kun timer etter den dramatiske evakueringen.

– Til dere som skapte uro i vår hovedstad i dag, dere vil aldri vinne. Vold vil aldri vinne. Friheten vinner. Og dette er fortsatt folkets hus. Verden vil se styrken i vårt demokrati, for selv i møtet med uhørt vold, har de folkevalgte samlet seg igjen på den samme dagen dette skjedde, for å beskytte grunnloven i USA, sa en beveget Pence da Kongressen samlet seg igjen etter opprøret.

Fordømmer Trump

Også Demokratenes ledere fordømte volden, men de rettet også skytset mot president Donald Trump.

– Presidenten oppildnet folk. Han bærer en stor del av skylden. Denne mobben var i stor grad president Trumps skyld, sa demokratenes Chuck Schumer, som er mindretallsleder i Senatet.

Han understreket at 6. januar vil gå inn i historien som en mørk dag som vil bli husket i all framtid.

Demokratene tok ellers en viktig seier onsdag, da de vant de to senatssetene i Georgia og dermed vil ta over flertallet i Senatet. Dette havnet helt i skyggen av kongressbeleiringen.

– Nok er nok

Republikaneren Lindsey Graham, en av Trumps sterkeste støttespillere, holdt et brennende innlegg der han med sin sørstatsdialekt og -fakter sa at nok er nok.

– Jeg og Donald Trump har hatt litt av en reise sammen. Jeg hater at det skal slutte på denne måten, å herregud, jeg hater det. Jeg er ute, nok er nok, sa han.

– Jeg vil si, og kanskje er det viktigere at det kommer fra meg enn noen andre: Joe Biden og Kamala Harris er rettmessige vinnere av valget.

Verdenesledere fordømmer

USA er ett av de lengstlevende demokratiene i verden, men scenene som utspilte seg i Washingtons gater onsdag viser hvor skjørt det amerikanske demokratiet er blitt.

– Det vi nå ser fra Washington, er et helt uakseptabelt angrep på demokratiet i USA. President Trump har ansvaret for å stoppe dette. Skremmende bilder, og utrolig at dette er USA, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Hun er en av flere verdensledere som har fordømt angrepet på Kongressen og uttrykt sjokk over at det kunne skje. Minst fire personer mistet livet og Kongressen måtte evakueres da Joe Bidens valgseier skulle sertifiseres.

– Sjokkerende scener i Washington DC. Utfallet av dette demokratiske valget må bli respektert, tvitrer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Europeiske ledere bekymret

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier det var skammelige scener som utspilte seg.

– USA står for demokrati verden rundt, og nå er det viktig at det skjer en fredelig og velordnet maktoverføring, skriver Johnson.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kaller bildene fra Washington forferdelige.

– Ekstremisme, polarisering og vold er aldri veien framover, sier den danske statsministeren.

EUs utenrikssjef Josep Borrell kaller det et angrep på USAs demokrati.

– For verdens øyne er det amerikanske demokratiet tilsynelatende under angrep i kveld, skriver han på Twitter.

– Vil ikke gi etter for volden

Frankrikes president Emmanuel Macron stiller seg bak sine amerikanske brødre på den andre siden av Atlanterhavet.

– Vi vil ikke gi etter for volden til de få som vil utfordre demokratiet. Det som skjedde i dag i Washington er ikke amerikansk, sier Macron.

– Jeg tror på styrken til det amerikanske demokratiet. Den nye presidenten, Joe Biden, vil beseire dette øyeblikket av spenning og forene det amerikanske folket, skriver Spanias statsminister Pedro Sánchez på Twitter.

FNs generalsekretær António Guterres sier uroen i Washington gjør ham trist. Han ber om respekt for USAs demokratiske prosesser.

– Under slike omstendigheter er det viktig at de politiske lederne ber sine tilhengere om å avstå fra vold, samt å respektere de demokratiske prosessene og rettsreglene, sier Guterres via sin talsmann Stephane Dujarric.

Trump-venner protesterer

Indias statsminister Narendra Modi, som har vært en nær alliert av president Donald Trump, sier han ble urolig av å se bildene av opprør og vold i Washington.

– En fredelig maktoverføring må få fortsette. Den demokratiske prosessen kan ikke bli veltet av ulovlige protester, tvitrer den indiske lederen.

Også den slovenske statsministeren Janez Jansa, som har støttet Trump og nektet å gratulere Joe Biden med valgseieren, sier bildene fra Washington skremmer ham.

– Vi håper det amerikanske demokratiet er motstandsdyktig, har dype røtter og vil komme seg gjennom denne krisen. Demokratiet åpner for fredelige demonstrasjoner, men vold og drapstrusler, fra venstre eller høyre, er alltid galt, sier han.

(©NTB)