<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hellas flytter grensene

Hellas utvider de maritime grensene sine vestover, samtidig som Tyrkia truer med krig hvis de prøver på noe tilsvarende østover. 

Publisert 9. jan. 2021 kl. 16.44
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 248 ord
UTVIDER: Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis. Foto: Bloomberg

I Hellas har regjeringen lagt frem et lovforslag om å utvide den vestlige grensen i Det joniske hav til 12 nautiske mil. Lovforslaget kommer etter forhandlinger med nabolandene Albania og Italia, melder Reuters. 

Lovforslaget vil doble det vestlige territoriale farvannet for Hellas, som for tiden er på seks nautiske mil. Endringen vil ikke påvirke farvannet ved Egeerhavet, hvor Hellas har vært i konflikt med Tyrkia rundt maritime grenser. 

Casus belli

Italia og Hellas har allerede undertegnet en avtale om maritime grenser, som etablerer en eksklusiv økonomisk sone i Det joniske hav. Mens en avtale mellom Athen og deres motpart i Tirana ennå ikke har kommet i havn, da de fortsatt ikke har kommet til enighet rundt detaljene om deres maritime grenser. Derfor har man sendt saken til Den internasjonale domstolen. 

Lovforslaget, som ventes å bli stemt igjennom senere denne måneden, sier at Hellas i henhold til FNs havrettskonvensjon fra 1982 beholder retten til å utøve sine rettigheter i andre deler av sitt territorium. 

Tyrkia har derimot advart om at et lignende trekk fra Athen østover vil være en «casus belli», det vil si en grunn til å gå til krig. 

Spenningen mellom de to nabolandene har vokst i senere tid over energiressurser øst i Middelhavet. Etter fire års pause, ble man enig i høst om å gjenoppta samtalene rundt de omstridte områdene som begge sider gjør krav på. Men ennå har ingen dato blitt satt, men håpet er å få gjenopplivet samtalene i år.