EU-topp: – Europa har endelig en venn i Det hvite hus

Ursula von der Leyen legger ikke skjul på hva hun synes om Trumps fire år i Det hvite hus.

NY PRESIDENT: Joe Biden blir sverget inn som USAs 46. president i dag. Her med tidligere president Barrack Obama. Foto: Getty Images
Utenriks

EU-toppene er i ekstase nå som Joe Biden tar over som president i USA etter fire år med uvisshet og usikkerhet under Donald Trump.

Få timer før den kommende presidenten blir innsatt som USAs 46. president uttrykker flere EU-topper sin glede forbundet med at Biden nå tar over tømmene i verdens mektigste nasjon.

– Denne dagen bringer godt nytt: USA er tilbake og Europa står klare til å gjenoppta samarbeidet med en gammel og betrodd partner, sier Ursula von der Leyen, president i Europakommisjonen. 

– Etter fire år har Europa endelig en venn i Det hvite hus.

Ny mulighet

Det har vært uro mellom EU og USA ved flere anledninger de siste årene – fra internasjonal handel, til klimaspørsmål – helt siden Trump ble innsatt som president i 2017. 

Den republikanske presidenten har praktisert en direkte og ofte nedlatende styremåte som ikke har blitt tatt godt i mot av europeiske myndighetspersoner. 

Nå ser det imidlertid ut til at vi går lysere tider i møte.

– Dette er mer enn en overgang. Det er en mulighet til å fornye og forynge det transatlantiske samarbeidet, sier Charles Michel, president for Det europeiske råd, i en uttalelse.

Det er imidlertid enkelte områder, for eksempel digital skattlegging, der områdene er svært uenige, og hvor det vil være vanskelig å bli enige over natten.

– Vi har våre forskjeller, og de vil ikke forsvinne med det første, sier Michel.

Beste siden Berlinmuren 

Tidligere i uken har europeiske myndighetspersoner vært i samtaler med Larry Summers, tidligere økonomirådgiver under Obama-administrasjonen. 

Ifølge en EU-sjef sa Summers at dette vil være første gang siden Berlinmuren falt at USA og Europa vil ha et så tett samarbeid. 

Summers skal imidlertid ha roet opphausingen noe og påpekt at samarbeidet kan ta mer tid enn ventet og at den nye administrasjonen må få satt seg før store endringer kan gjøres internasjonalt. 

Video: Dette skal Biden gjøre i løpet av sine første timer som president: