Umiddelbar kostnadsvekst etter Brexit

To tredjedeler av små britiske produsenter opplever økte kostnader og flere forstyrrelser etter Brexit. 

KOMPENSERER: Storbritannias statsminister Boris Johnson spytter inn 20 millioner pund for å hjelpe småbedrifter bli vant til det nye systemet post-Brexit.  Foto: Bloomberg
Utenriks

Nye handelsrestriksjon som har kommet som en følge av Brexit har ført til at 65 prosent av britiske produsenter opplever økte kostnader, i tillegg til at et flertall også opplever et visst nivå av forstyrrelser på ordrene sine. 

Det viser en undersøkelse utført av konsulentselskapet South West Manufacturing Advisory Service (SWMAS) og Manufacturing Growth Program, et britisk- og EU-finansiert initiativ som støtter små bedrifter, skriver Reuters. 

Problemer med eksport

– Prisøkningene i forsyningskjeden har vært umiddelbare, og vi hører at ledetider er blitt utvidet på råvarer, sier Nick Golding, adm. direktør i SWMAS.

Ifølge Reuters melder 65 prosent av de 300 bedriftene som var med i undersøkelsen om høyere kostander, samt 54 prosent sier de har fått større problemer med å eksportere varer til EU. Rundt 20 prosent sier også at de tror de kan tjene på arbeid kunder tar med tilbake fra EU. 

Myndighetene i Storbritannia har sagt at mange av problemene bare er «startvansker», og kunngjorde i forrige uke at de vil gjøre 20 millioner pund, rundt 233 millioner kroner, tilgjengelig for å hjelpe småbedrifter til å bli vant til de nye reglene. Samtidig er det ventet det vil komme ytterligere handelsrestriksjoner senere i år.

Bank of England estimerte tidligere i februar at Brexit-relaterte handelsforstyrrelser ville redusere den økonomiske produksjonen med 1 prosent i første kvartal, og at de forventer at handelen vil falle 10 prosent på lang sikt.