Har fått strømregninger på over 85.000 kroner

Det er blitt mildere igjen i det sørlige USA etter en periode med uvant sprengkulde som førte til at millioner av mennesker mistet vann og strøm.

KULDEBØLGE: Arbeidere som tidligere i uken forsøkte å reparere en kraftledning i Austin, Texas. Foto: Bloomberg
Utenriks

I Texas, der millioner av mennesker må koke vannet, er strømmen stort sett tilbake, men mildere vær førte til at is i frosne og sprukne vannrør smeltet, og vann fosset ut i stuer og kjellere.

Lørdag var gradestokken steget til nesten ti grader i Dallas, og folk var ute og jogget etter flere dager inne. Veiene er tørre, og snøflekker lå igjen i skyggen.

Linda Nguyen våknet opp på et hotellrom der hun og katten hennes søkte tilflukt. Lyset var tilbake i leiligheten hennes, men teppet i stua var søkkvått etter at et vannrør sprakk på soverommet.

– Det er ubeboelig, alt er ødelagt, sier den 27 år gamle eiendomsmegleren.

Fortsatt var 300.000 mennesker uten strøm lørdag morgen, de fleste i Texas, Louisiana og Mississippi. Også i Oregon var 50.000 uten strøm.

Astronomiske strømregninger

Texas-guvernør Greg Abbott møtte lovgivere fra begge partier for å drøfte prisen på strøm etter at noen av strømselskapenes kunder fikk astronomiske regjeringer fordi spotprisen steg til himmels da kraftverk var nede.

Noen kunder meldte om regninger på over 10.000 dollar – 85.000 kroner, og den 63 år gamle veteranen Scott Willoughby forteller til New York Times at hans regning kom på 16.752 dollar.

Texas ble hardest rammet av det uvante vinterværet, med snø, is og kuldegrader, men også nabostatene Arkansas, Louisiana, Mississippi og Oklahoma fikk det tungt.

I Abilene i Texas ble brannmannskaper tilkalt til et fullt belagt hotell som sto i flammer etter at sprinklersystemet ikke fungerte på grunn av frosne rør.

Åpner gransking

Abbott ga ordre om gransking av sammenbruddet i strømforsyningen i en delstat som er kjent for å være USAs energihovedstad, med omfattende utvinning og raffinering av olje og gass.

Men staten var ikke forberedt på mange dager med kuldegrader som førte til omfattende strømbrudd og rullerende nedstengninger for å hindre full kollaps, og frosne og sprukne vann- og gassledninger som ikke var dimensjonert for kulde.

Årsaken til miseren i strømforsyningen er at delstaten for å unngå føderale bestemmelser om oppbygging av beredskapslagre, har sitt eget uavhengige kraftnett, og derfor ikke kan låne strøm av andre stater når det trengs.

Is på celleveggene

I Louisiana måtte innsatte i fengslene klare seg selv fordi de ikke fikk ekstra tepper, enda noen kunne fortelle om is på celleveggene. Mange manglet både dusj og toalett på grunn av frosne vannrør.

Etter dager med kuldegrader var mange i Oklahoma uten vann da mildere vær førte til at vannrørene sprakk, og mange manglet også fortsatt strøm.

I Jackson i Mississippi var 160.000 mennesker uten vann, og myndighetene la skylda på over 100 år gamle vannledninger som ikke tålte kulda.

Bystyret leverte ut vann til toaletter og drikkevann, men folk måtte komme og hente selv.

I Tennessee gjenåpnet flyplassen i Memphis etter nedstengning på grunn av vannmangel.

Etter hvert forflyttet kulda og snøværet seg nord- og østover, men da til stater som er mer vant til vinter, og som er bedre forberedt.

(©NTB)