Fersk rapport fra amerikansk etterretning hevder Russland og Iran prøvde å påvirke presidentvalget

Rapporten viser til at Vladimir Putin autoriserte operasjonene.

PRESIDENTVALGET: Ble prøvd påvirket av Iran og Russland, ifølge fersk rapport fra amerikansk etterretning. Foto: AP
Utenriks

Tirsdag slapp det amerikanske organet National Intelligence Council (NIC) en rapport som omhandlet utenlandske trusler mot det amerikanske presidentvalget i 2020. I rapporten fremgikk det blant annet at Russland og Iran utførte operasjoner med hensikt om å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2020. 

Ifølge rapporten autoriserte Vladimir Putin «operasjoner som siktet på å sverte Joe Bidens presidentkampanje og det Demokratiske partiet, og samtidig støtte Donald Trump». Det hevdes i tillegg at en rekke organisasjoner i regi av de russiske myndighetene gjennomførte disse operasjonene. 

Amerikansk etterretning har imidlertid ikke grunn til å tro at noen utenlandsk aktører forsøkte å påvirke de tekniske sidene ved valget. Dette inkluderer blant annet stemmegivning og -opptelling. 

I tillegg til Iran og Russland, skal aktører som libanesisk Hizbollah, Cuba og Venezuela ha forsøkt å påvirke presidentvalget, dog i mindre grad enn andre aktører. 

Kina skal på sin side ikke ha gjort forsøk på å påvirke valgresultatet, til tross for at de tidligere har blitt mistenkt å forsøke å øke deres innflytelse på det politiske landskapet i USA.