Over 150 flomofre i Mellom-Europa

Dødstallet etter flommene som har rammet Tyskland, har steget til 133, opplyser myndighetene. I Europa er til sammen 153 bekreftet døde så langt.

EKSTREMVÆR: Flommen har forårsaket stor ødeleggelser i vestlige deler av Tyskland, Belgia, Luxembourg og Nederland. Her fra en gate i Bad Neuenahr-Ahrweiler i delstaten Rheinland-Pfalz. Foto: CHRISTOF STACHE
Utenriks

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland har tallet på døde steget til 90. Politiet sier lørdag morgen at de frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Samtidig har politiet fått meldinger om 618 skadde i distriktet.

Vestlige deler av Tyskland er hardest rammet av flommene, som også har rammet Belgia, Luxembourg og Nederland.

43 personer ble bekreftet døde i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, mens 20 mistet livet over grensen til Belgia.

Lørdag har vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet to dager etter at ekstremregn førte til flom.

Enorm opprydding

Lørdag sendes soldater og brannmenn inn til de flomherjede områdene for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet.

– Oppgaven er enorm, sier Solingen-ordfører i Solingen, en by i Ruhr-området.

I de hardest rammede områdene i Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen vendte folk gradvis tilbake til hjemmene sine, der de ble møtt av nedslående syn.

– De siste 48 timene har vært et mareritt. Vi har gått i sirkler og får ikke gjort noe, sier bakeren Cornelia Schlösser i landsbyen Schuld, som mistet arbeidsplassen sin til flommen.

Skal på besøk

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier skal etter planen ta turen til Köln lørdag, der det har pågått omfattende redningsarbeid og mange har fått hjemmene sine ødelagt.

Statsminister Angela Merkel har foreløpig ikke dratt for å besøke noen av de rammede områdene, men en talsperson sier at et besøk snart er til vurdering.

Mange personer er fortsatt savnet, men det er vanskelig å komme i kontakt med folk som følge av mobilnettet ble steder har blitt ødelagt.

– Vi må anta at vi kommer til å finne flere ofre, sier ordfører Carolin Weitzel i Erftstadt.

Fakta om flommen og uværet i Europa

* Den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har de siste dagene vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

* Det er meldt om strømbrudd, skader på vei- og jernbanenettet og tele- og datanettet. Det er også problemer med vannforsyningen.

* Flommen skjer etter voldsomt regn. I et område nær Liege i Belgia ble det målt 271 millimeter regn på 48 timer. Det er over dobbelt så mye som det som normalt faller i hele juli.

* I deler av det vestlige Tyskland falt det mellom 100 og 150 millimeter på et døgn, ifølge CNNs meteorolog Brandon Miller. En talsmann for Deutscher Wetterdienst sier enkelte områder ikke har hatt så kraftig regn på et århundre. Ekstremværet har fått navnet Bernd.

* Rhinen og sideelven Ruhr har steget kraftig, det samme har Meuse/Maas, samt en rekke mindre sideelver.

* Tyskland er delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz hardest rammet, i Belgia er skadene størst i Vallonia-regionen.

* Lørdag morgen er over 150 bekreftet døde. Minst 133 i Tyskland og 27 i Belgia.

* Flere hundre er ikke gjort rede for, og det fryktes at dødstallet vil stige.

* Ødeleggelsene er enorme i mange byer. Ifølge Reuters er naturkatastrofen den mest dødbringende i Tyskland siden en flom i 1962, da 340 mistet livet.

Kilder: Ritzau, AFP, DPA, CNN, DWD, Reuters, Bild, Focus