<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk ekspert: – Russerne leter etter en grunn til å gå til krig

Påstander om ukrainske sabotører på russisk jord bør tas med en stor klype salt da Russland leter etter et påskudd for krig, mener en svensk ekspert.

Publisert 21. feb. 2022 kl. 17.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord

– Russland trenger denne unnskyldningen, sier den sikkerhetspolitiske eksperten Jan Hallenberg ved Utrikespolitiska Institutet i Stockholm til TT.

Mandag hevdet Russland at fem ukrainske sabotører hadde blitt drept i kamper nær den russisk-okkuperte byen Mitjakinskaja, og at det ukrainske militæret hadde skutt mot en russisk grensepost i samme område.

Ukraina avviser anklagene som falske nyheter. Regjeringene i USA og Ukraina har gjentatte ganger advart om at Russland vil iscenesette angrep for å fremme sin agenda.

Falske flagg

Hallenberg sier det er nesten umulig å vurdere hva som er sant i informasjonen som kommer, da det foregår en propagandakrig. Han mener imidlertid at dette trolig dreier seg om såkalte falskt flagg-operasjoner, i dette tilfellet russiske angrep under ukrainsk flagg for å gi Russland et påskudd for å øke det militære presset mot nabolandet Ukraina.

– Jeg har sagt før at jeg tror russerne leter etter en grunn til å gå til krig. Russlands president Vladimir Putin sier at det foregår et folkemord mot russisktalende ukrainere i Donbass-regionen, noe som er en helt grotesk overdrivelse. Det er sannsynlig at det vil komme enda flere tvilsomme påstander, sier han.

Bekymringsfullt

Hallenberg sier de russiske påstandene i seg selv vekker bekymring fordi de kan være begynnelsen på militær handling fra russisk side.

– Nettopp i lys av den usikre og spente situasjonen synes jeg at alle meldinger som kan tolkes som falske flagg-operasjoner er svært bekymringsfulle. Jo flere de blir, jo mer bekymret blir jeg for at russerne skal gjennomføre en form for invasjon, sier Hallenberg.

NTB