KjøpLogg inn

– Kan endre hele dynamikken i Ukraina-krigen

Tidligere Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen beskylder Tyskland for unnfallenhet overfor Russland og ber om full energiembargo.

Publisert 23. mai 2022 kl. 11.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
TYSK BESKYLDNING: Fra Anders Fogh Rasmussen, tidligere generalsekretær i NATO og dansk statsminister. Foto: Marius Lorentzen

Fogh Rasmussen mener en klarere tysk markering overfor Russland kan endre hele dynamikken i Ukraina-krigen.

– Tyskland er for nølende med å levere tunge våpen og innføre sanksjoner, sier den tidligere danske statsministeren og NATO-sjefen til den tyske avisa Handelsblatt.

– Tyskland er selvfølgelig svært avhengig av russisk gassimport, men jeg tror en klar holdning fra forbundsregjeringen ville endre hele dynamikken i Ukraina. Vi har bruk for tysk lederskap, sier han.

– En full europeisk energiembargo vil helt sikkert ha sin pris, men den prisen ville være liten i forhold til kostnadene ved en langvarig krig, framholder han.

Hviterussisk opptrapping?

Samtidig hevder myndighetene i Kyiv at Hviterussland samler styrker langs Ukrainas grense. Landet er Russlands nære allierte, men har ennå ikke aktivt deltatt i krigen.

– De hviterussiske væpnede styrkene rekognoserer og har utplassert ytterligere enheter i grenseområdet, sier den ukrainske generalstaben i sin situasjonsrapport mandag.

Ifølge rapporten er det fortsatt fare for rakett- og luftangrep mot Ukraina fra hviterussisk territorium.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har ikke sendt egne styrker inn i krigen Russland fører mot Ukraina. Imidlertid har landet fungert som en mellomstasjon for russiske styrker som har blitt sendt til Ukraina.

Lukasjenko skal mandag i møte Russlands president Vladimir Putin i Sotsji.

(©NTB)