<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IMF bevilger over 11 mrd. til Pakistan

Pakistan har bønnfalt IMF om penger de seneste månedene. Nå har det fått bevilget 11,4 milliarder kroner for å unngå en konkurs.

Publisert 29. aug. 2022
Oppdatert 29. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord
PRESSET: Pakistan får bevilget penger av IMF. Foto: ARIF ALI

Pakistan har sikret 1,17 milliarder dollar - 11,4 milliarder kroner - i en bailout fra det internasjonale pengefondet (IMF). Landet har stått på randen av konkurs de seneste månedene, med kreditorer som har pustet det i nakken.

– Vi skal nå få vår syvende og åttende transje fra IMF på 1,17 mrd. dollar. Jeg ønsker å takke vår statsminister for at han har tatt så mange tøffe avgjørelser og dermed reddet Pakistan fra en konkurs. Jeg gratulerer nasjonen, skrev finansminster Miftah Ismail i Pakistan på Twitter.

Åpner opp

En avtale med IMF har vært en viktig bidragsyter til finansiering fra andre land. I forkant av den endelige avgjørelsen til IMF var landet klare på at en eventuell innvilgelse ville åpne opp for andre finansieringskilder. 

– Myndighetene i Pakistan er ikke i stand til å sikre finansiering fra det globale obligasjonsmarkedet eller fra kommersielle banker. Dette gjør det enda viktigere å sikre en avtale med IMF, sa finansminister Miftah Ismail i Pakistan, og fortsetter:

– Alle veier leder til IMF. Saudi Arabia og andre land er alle klare for å gi penger, men alle sier at vi må gå til IMF først.

Totalt har Saudi Arabia, De Arabiske Emiratene og Qatar lovt at de skal bidra med 9 milliarder dollar i lån og investeringer til landet.

Preget av inflasjonen

Tilskuddet fra IMF vil være viktig i stabiliseringen av Pakistans økonomi. Det er faktisk landet i Asia med nest raskest voksende inflasjon - over 24 prosent så langt i år.

Pakistan skal tilbakebetale over 21 milliarder dollar i utenlandsk gjeld innen det neste året, hvorav neste betaling er på 16,5 milliarder i desember. Per august hadde landet 7,8 milliarder kroner i valutareserver.