<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Faren var Putins mentor – nå har hun flyktet Russland

Russisk politi har utstedt arrestordre på den profilerte TV-journalisten og Kreml-kritikeren Ksenia Sobchak. Datteren av president Vladimir Putins politiske mentor har nå flyktet til Litauen.

Publisert 27. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 332 ord
UTFORDRET PUTIN: Ksenia Sobchak stilte som kandidat mot Vladimir Putin i det russiske presidentvalget i 2018. Foto: NTB

Datteren av president Vladimir Putins politiske mentor har flyktet Russland etter at hjemmet hennes utenfor Moskva ble raidet og en av medarbeiderne i hennes konsern Attention Media ble varetektsfengslet som del av en kriminaletterforskning av påstått utpressing, melder flere internasjonale medier.

Myndighetene i Litauen opplyste torsdag at 40-årige Ksenia Sobchak, TV-programlederen som offentlig har satt spørsmålstegn ved Russlands invasjon av Ukraina, nå oppholder seg i landet.

Politiet har en arrestordre på Sobchak, som har fordømt arrestasjonen av sin kommersielle direktør Kirill Sukhanov. Den tidligere redaktøren av Tatler i Russland er ifølge Tass også siktet for underslag etter klage fra den Putin-allierte, statlige industrilederen Sergej Tsjemezov.

– Det er klart at dette er et angrep på min redaksjon, den siste gjenværende frie redaksjon i Russland som nå må settes under press, sier Sobchak på Telegram.

Sobchak har status som mistenkt i saken, og en talsmann for litauiske grensemyndigheter opplyser til AFP at hun kom inn på et israelsk pass. Litauen stanset i september innreise for russere med turistvisum.

Putin jobbet med faren

Profilerte Sobchak, som tidligere har gjort hardtslående intervjuer om saker som tortur i russiske fengsler, fikk rettslig trøbbel med myndighetene for et tiår siden da hun var gift med en ledende Putin-motstander. Politiet raidet hennes leilighet i Moskva og konfiskerte 1,5 millioner euro i utenlandsk valuta, men pengene ble senere returnert. Hun deltok også i protestene som brøt ut mot Kreml før presidentvalget i 2012.

I 2018-valget deltok Sobchak selv som kandidat mot Putin, men fikk mindre enn 2 prosent av stemmene. Bloomberg trekker frem at opposisjonen den gang stemplet hennes valgdeltakelse som et knep Russlands øverste regime tok i bruk for å gi et inntrykk av demokrati. Tjenestepersoner for regimet hadde da hindret Putins største motstander i å bestride valgresultatet.

Ifølge nyhetsbyrået har dagens russiske president ofte beskrevet Sobchaks far, den nå avdøde Anatolij Sobchak, som en stor påvirkningskraft da han jobbet sammen med den demokratiske reformpolitikeren og tidligere St. Petersburg-ordføreren på 1990-tallet etter Sovjetunionens kollaps.