<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putins nye plan

Kreml tar nå grep for å øke den russiske støtten til krigen.

Publisert 27. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 320 ord
TAR GREP: Kreml har gått inn for å intensivere propagandaen i Russland. Her president Vladimir Putin.  NTB

De siste dagene har det skjedd et skifte i Russland. Kreml har gått inn for å intensivere propagandakampanjen sin mot Ukraina, ifølge New York Times

Målet er å få flere russere til å støtte krigen, etter at et økende antall russiske politikere og personer i Vladimir Putins krets har kritisert krigen i Ukraina. 

Den siste var grunnleggeren av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, også kjent som «Putins kokk» som kritiserte krigen direkte til Putin. 

Russland har i flere år spredt falsk informasjon om at det er nødvendig å utrydde nazismen i Ukraina, men de siste dagene har propagandaen fått en ny tone. 

Nå argumenterer Kreml for at de kjemper mot terrorisme, etter at forsvarsminister Sergej Sjojgu søndag vakte oppsikt da han hevdet at Ukraina planlegger å sprenge en såkalt «skitten bombe» for deretter å legge skylden på Russland.

Det russiske utenriksdepartementet postet deretter bildet under på Twitter som «bevis».

Sprer seg på sosiale medier

De falske nyhetene, som del av den nye propagandaen, blir spredt på sosiale medier og i de russiske nyhetene. Amerikanske tjenestemenn hevder hensikten er å øke den russiske støtten til krigen ved å få russerne til å føle seg mer involvert i den. 

Et annet mål for Russland kan ha vært å «nedverdige» Ukraina ovenfor Vesten, i håp om at utenlandske våpenforsendelser skal reduseres til Ukraina. Det tyder derimot ikke på at den planen har gått som planlagt. 

«De ser ut til å ha bestemt seg for at dette er en antiterroroperasjon nå,» sa Kyle Walter, som leder det amerikanske etterforskningsteamet ved Logically, ifølge NY Times. 

Av Kreml kalles nå krigen i Ukraina for «folkekrigen», og propagandaen ser ut til å ha fått noe gjennomslag i Russland, ifølge avisen. 

Putin gjentok påstandene om en «skitten bombe» senest onsdag, til tross for at slovenske myndigheter har gått ut og bevist at Russland brukte et gammelt bilde som det slovenske byrået for radioaktivt avfall brukte allerede i 2010.