<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland vil dempe avhengigheten av Kina

Scholz tar med seg en dusin næringslivsledere til Sørøst-Asia i et forsøk på å bli mindre avhengige av Kina. 

Publisert 12. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 414 ord
UT PÅ TUR: Tysklands forbundskansler Olaf Scholz. Foto: Bloomberg

Tyskerne trapper opp innsatsen for å utvikle alternative markeder. Forbundskansler Olaf Scholz og visekansler Robert Habeck tar med seg et dusin næringslivsledere når de denne helgen reiser til Sørøst-Asia. Blant bedriftslederene som er ventet å være med på turen er inkludere toppsjefene for selskaper som Siemens AG, BASF og Deutsche Bank.

Håpet for turen er å få økt mangfoldet blant de kommersielle interessene i regionen for å få redusert avhengigheten til Kina. Følget vil først dra til Vietnam og Singapore, før Scholz reiser til Indonesia for å være med på G20-toppmøtet, melder Bloomberg.

Skremt av Russland

Den russiske invasjonen av Ukraina ble en vekker for flere europeiske nasjoner, blant annet Tyskland, og deres forhold til Kina. Myndighetene i Beijing har latt være å kritisere Russland åpent, og samtidig vist en stadig mer aggressiv holdning mot Taiwan – noe som har skapt en frykt i Europa for den stadig økende avhengigheten av verdens største eksportør av varer og råvarer.

– Målet er å posisjonere oss bredere, spre risiko, utvikle våre egne styrker og bli mer robuste, og dermed også politisk mer handlefrihet, sa Habeck fredag før han gikk på flyet sørover.

Sørøst-Asia har en enorm potensiell kundemasse, men har tradisjonelt vært et vanskelig marked å knekke for tyske produsenter. Importbarrierer gjør frakt av varer dit relativt dyrt og det er hard konkurranse fra japanske produsenter innen elektronikk-, maskin- og bilsektoren, skriver Bloomberg.

KRITISK TIL KINA: Visekansler og klima- og næringslivsminsiter Robert Habeck (t.v.). Her sammen med den tsjekkiske industriministeren Jozef Sikela. Foto: Bloomberg

Kina-kritisk næringsminister 

På turen vil Scholz og Habeck lobbe for milliardinvesteringer i Tysklands energitransformasjon fra blant annet Singapores «pensjonsfond». Det er også ventet at Habeck, som også er tysk klima- og næringsminister, vil tilbringe noen dager i Singapore hvor han vil møte handelsministrene fra Indonesia, Pakistan og Filippinene, i tillegg til representanter fra vertsnasjonen. 

Habeck har, sammen med utenriksminister Annalena Baerbock, vært en pådriver for å få regjeringen til å få et litt mer kritisk syn på Kina. Noe som kom klart frem for et par uker siden da Habeck og Scholz sto på hver sin side om salget av en betydelig andel av Hamburg Havn til Kina.

Perioden da regjeringen bare vinket gjennom investeringer og overtagelser er over, kunngjorde Habeck etter at regjeringen hadde stanset salget av en chipprodusent til to kinesiske statseide selskaper. 

– Vi må se veldig nøye på selskapsovertakelser når det gjelder viktig infrastruktur, eller når det er fare for at teknologien vil gå til kjøpere fra land utenfor EU, sa Habeck onsdag.