<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Forholdet til USA er viktig

Forholdet til USA er viktig, understreket president Xi Jinping da han mandag møtte sin amerikanske motpart Joe Biden på Bali.

Publisert 14. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 364 ord
U.S. President Joe Biden shakes hands with Chinese President Xi Jinping as they meet on the sidelines of the G20 leaders' summit in Bali, Indonesia, November 14, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque Reuters

De to lederne møttes på sidelinjen av G20-toppmøtet, og Xi tok til orde for å styrke forholdet mellom Beijing og Washington, et forhold som har blitt stadig kjøligere de siste årene.

– Jeg er villig til å ha en oppriktig og dyptgående meningsutveksling, sa den kinesiske presidenten.

Biden understreket at de to har et felles ansvar for å bevise at USA og Kina kan «håndtere sine mange forskjeller».

Tøff tone?

Biden lovet før møtet å legge an en tøff tone overfor Xi, men det var på forhånd likevel lave forventninger til møtet mellom de to lederne.

De to har møtt hverandre flere ganger tidligere, men ikke siden Biden ble president.

Forholdet mellom USA og Kina har den siste tiden vært preget av rivalisering, samt gjensidige utfall mot motparten.

Mektigere

Kina blir stadig mektigere, først og fremst økonomisk, men også militært i sin del av verden. Det ser USA på med stor bekymring.

En kilde i Det hvite hus opplyste søndag at Biden vil kreve «klare kjøreregler» i forholdet mellom de to land. Dette for «å sikre at konkurransen ikke blir til konflikt», sier kilden.

Taiwan og Nord-Korea

Forholdet til Taiwan var ventet å bli et tema under samtalen når de to lederne møtes på sidelinjen under G20-toppmøtet mandag, det samme var spørsmålet om Kinas forhold til Nord-Korea.

Biden ba trolig Xi legge press på Nord-Korea for å bremse landets atomvåpen- og rakettprogram, men det er ikke kjent hvilket svar han i så fall fikk.

Mektig

Xi sikret seg nylig en tredje presidentperiode og framstår nå som en av de mektigste kinesiske lederne på lenge. Han er trolig mer opptatt av det tette militære samarbeidet mellom USA og Taiwan, som Beijing og FN anser for å være en del av Kina.

Den usikre verdenssituasjonen som følge av Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til kraftig økning i prisene på energi og matvarer, blir trolig også tema når de to lederne møtes.

Putin uteble

Kina støtter ikke den russiske krigføringen, men har høstet kritikk fordi landet ikke slutter opp om sanksjonene USA og Europa har innført mot Moskva.

Russlands president Vladimir Putin deltar ikke under G20-toppmøtet, men har sendt sin utenriksminister Sergej Lavrov.

Kilder opplyste til AP at Lavrov ble innlagt på sykehus for hjertesjekk kort tid etter ankomst, men dette avviser russisk UD.

(©NTB)