<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny dyster rekord i Kina – frykter nedstengninger

Nær 30.000 mennesker blant Kinas 1,4 milliarder innbyggere har blitt smittet av covid-19 det siste døgnet.

Publisert 24. nov. 2022
Oppdatert 24. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
STRENGT: Det er ikke lett å komme seg inn i et nabolag som er nedstengt, som her i Beijing. Bilde fra 21. november 2022. Bloomberg

Det siste døgnet er det rapportert 29.754 nye coronatilfeller i Kina. Dermed er den forrige toppen fra april slått, da 28.973 tilfeller ble registrert, skriver Bloomberg.

Den gang var Shanghai, som har over 26 millioner innbyggere, fullstendig stengt ned fra 5. april til 1. juni. Nedstengningen gikk hardt utover befolkningen, som slet med å få tak i mat og viktige medisiner.

Det store flertallet av de som har blitt smittet skal ikke ha symptomer, men likevel truer strenge tiltak byene som opplever smitteutbrudd.

Boligområder stengt ned

Kina er det siste store landet i verden som forsøker å slå ned all coronasmitte med inngripende tiltak.

Målet er fortsatt å hindre all smitte fra å spre seg, i stedet for å leve med den, slik de fleste land nå har valgt å gjøre.

Selv om nullsmittestrategien ligger fast, forsøker landet å ha en mer målrettet tilnærming i kampen mot viruset. I stedet for å stenge ned hele byer vil de heller innføre lokale tiltak. De har også kortet ned karantenetiden for innreisende fra sju til fem dager.

I hovedstaden Beijing, der det har blitt registrert 1611 tilfeller onsdag, har det også blitt satt inn inngripende tiltak. Flere nabolag har blitt stengt ned uten at folk får forlate boligene sine. Flere skoler har også gått over til å ha undervisning på nett, mens restauranter er stengt. 

Går utover økonomien

Flere kinesiske byer har nå tatt opp igjen testaktiviten, og enkelte har igjen satt opp provisoriske sykehus.

Helsemyndighetene har uttalt at de helst ikke vil innføre tiltak som lammer den økonomiske aktiviteten, men restriksjonene påvirker likevel økonomien, skriver Bloomberg.

Etter spenningene ved Foxconns iPhone-fabrikk i Zhengzhou har myndighetene også bestemt å stenge ned hele regionen fra og med fredag. Ordren kom etter demonstrasjonene, der flere protesterte mot behandlingen de fikk da de ble satt i isolasjon i «iPhone City».