<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Julestreiker i Storbritannia – og mer kan komme i januar

Pasienter måtte vente da opptil 100.000 britiske sykepleiere tirsdag gikk ut i sin andre streik på kort tid. Onsdag er det ambulansesjåførenes tur.

Publisert 20. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
Britiske sykepleiere streiker for andre gang på under en uke med krav om en rettferdig lønn. Aldri før i sykepleierforbundet RCNs historie har medlemmene gått ut i en storstreik. NTB

Streiken er den andre i sykepleierforbundets 106 år lange historie. Den forrige var sist torsdag.

Både i England, Wales og Nord-Irland la sykepleierne ned arbeidet. Skottland er eneste unntak. Tusenvis av pasienter som skulle hatt ikke-akutt behandling, fikk avtalene sine avlyst.

Sykepleiernes fagforbund har dessuten stilt et ultimatum. Hvis myndighetene nekter å forhandle før torsdag, blir det varslet nye aksjoner i januar.

Ambulansestreik

Sykepleierne er ikke de eneste som er i streikemodus i Storbritannia i førjulstida. Det samme gjelder ambulansesjåfører og jernbaneansatte. I tillegg er lærere, energiarbeidere, transportpersonale og offentlige tjenestemenn klare til kamp.

I forbindelse med onsdagens ambulansestreik har regjeringen bedt folk være forsiktige og unngå risikofylte handlinger. Men de skal fortsatt ringe nødnummeret 999, opplyser statssekretær Will Quince i helsedepartementet.

Enkelte unntak skal sikre at det fortsatt bli utrykninger i forbindelse med livstruende situasjoner.

Og 28. desember blir det ambulansestreik igjen, såframt det ikke blir forhandlinger.

Fastlåst

Situasjonen er fastlåst, har dype røtter og vekker minner om de harde arbeidskonfliktene under Margaret Thatcher på 1980-tallet.

Etter flere år med reallønnsnedgang krever sykepleierne at lønnen settes opp med mer enn prisveksten.

Men den konservative regjeringen var tirsdag tydelig på at det tidligere tilbudet på 4–5 prosents lønnsvekst står fast og ikke er til forhandling midt i den økonomiske krisen.

Signalet bærer bud om at det kan bli en tøff jul- og nyttårshelg.

Pat Cullen, leder i sykepleierforbundet Royal College of Nursing, ber statsminister Rishi Sunak «komme på banen og gjøre det rette for hver eneste pasient og hver eneste innbyggere» ved å innlede forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår.

«Full streikekalender»

The Guardian melder at streikekalenderen er nærmest full i flere dager framover, og at kortvarige aksjoner sammen med dagsstreiker kan påvirke folks hverdag markant.

– Det ville vært fint med en endret holdning. Men det holder ikke at de sier «la oss snakke om dette» for at vi skal stanse streiken onsdag, sier Christina McAnea, leder for fagforbundet Unison, til BBC Radio 4.

Forbundet, som representerer ambulansesjåførene, mener at lønnen er en del av problemet, men understreker at det også handler om underbemanning, dårlige arbeidsforhold og en allmenn uthuling av strukturen i helse- og omsorgssektoren som gjør arbeidet til ambulansesjåførene vanskelig.

Storbritannia kjemper nå med den høyeste inflasjonen på flere tiår. Prisveksten ligger for tiden på rundt 11 prosent.

Postansatte og grensevakter er også blant dem som også legger ned arbeidet i løpet av julehøytiden.

(NTB)