<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kapper bauxittleveransen til Kina

Indonesia innfører eksportforbud på bauxitt for å satse på innelandsraffinering av råstoffet.

Publisert 21. des. 2022 kl. 14.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
BAUXITT: Hydro kjøper ikke bauxitt og frakter den til Norge, de handler alumina fra eget raffineri i Brasil. Hydro

Indonesias president, Joko Widodo, sier ifølge Nikkei Asia, at forbudet trer i kraft fra juni 2023.

Regjeringen er forpliktet til å kontinuerlig tilføre verdi til innenlandsproduksjonen. Det vil åpne for jobber, øke valutainntektene og skape en jevn økonomisk vekst, sier han til Nikkei Asia.

Påvirker ikke Norge

Bauxitt er råstoffet som brukes til å raffinere alumina, som igjen foredles til aluminium. I Norge er Hydro en global aktør innen produksjon av aluminium og de tror ikke eksportforbudet vil ha innvirkning på Hydro.

ALUMINIUM: Hydro produserer ved verkene i Årdal, Sunndal, Karmøy, Husnes øg Høyanger. Hydro

– Vi kjøper vår alumina fra et raffineri vi selv eier i Brasil, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro til Finansavisen.

Hydro produserer aluminium i Norge ved verkene i Sunndal, Årdal, Høyanger, Karmøy og Husnes.

– Det er litt tidlig å si hvordan eksportforbudet i Indonesia påvirker markedet, men erfaringer tilsier at markedet finner sine veier, sier Molland og legger til at markedsendringer med Ukraina-krigen som underliggende årsak, medfører noen justeringer i produksjonen av aluminium ved norske verk for Hydro:

– Vi gikk ut i september og fortalte at vi midlertidig stenger ned opp mot 130.000 årstonn produksjon, i hovedsak på Husnes og Karmøy.

Aluminium er mye brukt i kjøkkenutstyr, vindusrammer, byggematerialer, fly og et stort utvalg av andre produkter. Indonesia var verdens femte største produsent av bauxitt i 2020 og hadde de sjette største reservene, ifølge U.S. Geological Survey. 

Også i 2014 satte Indonesia restriksjoner på bauxitteksport og lempet først på forbudet i 2017. Kina er landets største kunde og hentet i fjor nesten en femtedel av sin totale import av aluminiummalm og konsentrat fra øygruppen.