<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sug etter Rolex-klokker, men de dyreste forble usolgt

Nye Rolex-ur er fremdeles billigere enn brukte modeller, og kjøp på auksjon innebærer generelt store omkostninger, ifølge Blomqvists urmakermester.

Publisert 12. mai
Oppdatert 14. mai
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 725 ord
POPULÆRE MODELLER: Submariner, Daytona og GMT Master er gode valg for urkjøpere som ønsker en god investering. Lars Christian Tidemann hos Blomqvist anbefaler uansett å kjøpe det man selv liker best. Foto: Bloomberg

Rolex er verdens mest kjente luksusurmerke, og siden starten i 1905 har selskapet lansert en rekke ikoniske modeller. Ifølge urmakermester Lars Christian Tidemann hos Blomqvist har nye klokker av denne typen de seneste årene steget i pris med cirka 10 prosent hvert år.

– For brukte ur har prisveksten i de seneste 10–20 årene vært enda sterkere, selv om annenhåndsprisene har gått mye ned i det seneste året, opplyser han.

– De koster fortsatt mer enn nye klokker, ettersom etterspørselen i markedet er større enn produksjonen av Rolexer.

Statistikken viser at klokkemarkedet samlet sett falt med 13 prosent fra rekordåret 2022 til 2023, mens annenhåndsprisene for Rolex sank med nesten 30 prosent fra toppen i 2022.

Prisendringene varierer imidlertid fra modell til modell.

Langsiktig opptrend

– Ser du muligheter for et trendskifte i annenhåndsmarkedet nærmeste fremtid?

– De klassiske modellene holder seg i pris, kvalitet og popularitet over tid, og det er umulig å spå årlige prisendringer, svarer Tidemann.

– Med så mye usikkerhet, fokus på dyrtid, devaluering av kronen, og så videre, håper vi på bedre tider snart.

Urmakermesteren betegner dagens marked som «avventende», og opplyser at mange eiere for tiden sliter med å selge sine ur.

– På Blomqvists luksusauksjon i april ble klokkene med prisvurdering fra cirka 150.000 kroner og oppover stort sett usolgt, mens klokkene i prisklassen 50.000–150.000 kroner fant nye eiere, utdyper han.

– På lang sikt er jeg uansett optimistisk, ettersom de nye generasjonene er mer interessert i mekaniske ur.

De beste modellene

– Hvilke modeller burde man kjøpe dersom man ser på dette som en investering?

– Dersom man skal investere i en klokke, ville jeg fokusert på sportsmodeller i stål, som Submariner, Daytona eller GMT Master, råder Tidemann.

– Det er der interessen er sterkest i markedet, det er disse klokkene det har vært vanskeligst å få tak i, og det er der etterspørselen er størst.

Tidemanns egne favoritter er GMT Master, Explorer og Yacht-Master.

 Burde man kjøpe nytt ur, eller er det greit å kjøpe brukt?

– Det er helt greit å kjøpe brukt, ettersom kvaliteten på Rolex er høy, og det er mye spennende å velge mellom i annenhåndsmarkedet, svarer Tidemann.

Dersom man skal investere i en klokke, ville jeg fokusert på sportsmodeller i stål
Lars Christian Tidemann, Blomqvist
DISKUTERER ROLEX-UR: Urmakermester Lars Christian Tidemann i Blomqvist. Foto: Richard Jeffries

Fraråder netthandel

– Hvordan går man frem ved kjøp av Rolex-ur? Burde man søke på eBay eller Finn.no?

– Jeg ville aldri kjøpt en Rolex-klokke på Finn eller eBay, sier urmakermesteren.

– Et ur som kjøpes brukt må sjekkes av en fagurmaker eller ekspert, noe som innebærer at uret må åpnes og undersøkes.

 Hvordan vet man om uret er stjålet?

– Det lønner seg å kjøpe av en seriøs forhandler eller et auksjonshus, ettersom de har mer sikkerhet og systemer som utelukker salg av tyvgods, svarer Tidemann.

Auksjoner fungerer

De best kjente auksjonshusene inkluderer Blomqvist i Norge, Bruun Rasmussen i Danmark og Bukowskis i Sverige, og samtlige tilbyr ur fra 5.000 kroner og oppover.

Utenfor Norden er Phillips, Sotheby’s og Christies de viktigste aktørene. Alle auksjonshusene publiserer nyhetsbrev og har ofte egne Instagram-sider for sine klokkeavdelinger.

– Hvordan unngår auksjonshusene å selge klokker med defekter eller som er stjålet?

– Bransjestandarden er at alle klokker åpnes og undersøkes nøye før en auksjon, forteller Tidemann.

– Å omsette en klokke på auksjon tar tid, så denne kanalen velges bort av dem som forsøker å selge stjålne objekter – og uansett forholder vi oss i Norge til reglene i brukthandelloven.

25 prosent kommisjon

– Må kjøper betale kommisjon i forbindelse med kjøp på auksjon?

– Kjøpsomkostningene er ulike hos ulike auksjonshus, men på Blomqvist er omkostningene 25 prosent samt tilslaget på auksjon, svarer Tidemann.

 Hvordan går man frem, dersom man ønsker å selge et Rolex-ur?

– For å selge en Rolex på auksjon tar man kontakt med auksjonshuset, får en vurdering og inngår en salgsavtale, forteller Tidemann.

– Klokken åpnes, undersøkes og gjøres klar for auksjon, og ut ifra klokken, verdien og markedet avtaler selger med eksperten et gunstig salgstidspunkt.

Også selgeren betaler

Ifølge Tidemann tar alle auksjonshusene en kommisjon fra selger som starter på 20 prosent og reduseres når verdiene øker.

– For den kommisjonen blir klokken undersøkt, beskrevet, fotografer og markedsført nasjonalt og internasjonalt, auksjonshuset tar seg kommunikasjon med alle mulige kjøpere og håndterer betaling og oppgjør, opplyser han.

I tillegg arrangerer auksjonshuset visninger og arrangementer som trekker et bredt spekter av kjøpere.

Det tar typisk noen uker til måneder å gjennomføre et salg på auksjon.

– Hvilke andre råd har du til personer som vurderer å investere i et Rolex-ur?

– Jeg ville anbefale å kjøpe det man selv liker, ettersom man jo skal eie, og mest sannsynlig bruke, uret, svarer Tidemann.