<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spillmonopolet kan falle

Den finske spillmonopolisten kritiseres av både politikere, kunder og egen ledelse.

Publisert 4. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
VIL BORT FRA MONOPOL: Regjeringspolitikere og spillbransjens egne ledere ønsker å fjerne spillmonopolet. FOTO: Veikkaus

Siden 2017 har Veikkaus hatt monopol på pengespill i Finland. Selskapet fungerer under en tilsvarende ordning som Norsk Tipping gjør i Norge.

Nå skal imidlertid den finske regjeringen være åpen for å oppløse spillmonopolet og dermed drastisk endre betingelsene for å drive pengespill i landet.

Internkritikk

Den finske statsråden for Europa og eierskapsledelse, Tytti Tuppurainen fra regjeringspartiet Sosialdemokratene (SDP), sier ifølge Sbcnews at regjeringen støtter en avvikling av spillmonopolet.

– Det er tverrpolitisk enighet om å endre måten pengespill lisensieres på i Finland, sier Tuppurainen.

Monopolets eksistens har blitt kritisert av forbrukere, politikere og ikke minst selskapets egen ledelse.

I fjor fortalte Veikkaus adm. direktør, Olli Sarekoski og nestleder Velipekka Nummikoski, at monopolets markedsandeler årlig faller med 5 prosent.

– Nå er omsetningen på rundt 5,4 milliarder kroner og det antyder at mange spiller hos utenlandske selskaper utenfor monopolet, sier Sarekoski.

Skattelekkasje

Nestleder Velipekka problematiserer at utenlandske selskap omgår finsk lovverk og dermed blir mer attraktive for finske kunder.

– Veikkaus-ledelsen ønsker en ny struktur for å stanse lekkasjen til utenlandske spillselskap som ikke er underlagt de samme reglene som gjelder for Veikkauks, sier Tuppurainen.

Dette skal ifølge ledelsen i Veikkaus føre til at overskudd og skattekroner ikke havner hos finske myndigheter, men i utlandet.

Tuppurainen fortalte at loven måtte endres på flere punkter for å innføre en ordning der flere aktører enn det statlige selskapet kan drive med pengespill.