<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lokalpolitikere ba om valgobservatører til Kvænangen – fikk nei

Høyre og Frp har bedt om at det må føres ekstra kontroll med kommunevalget i Kvænangen til høsten. Bakgrunnen er flere avvik i 2019.

Publisert 7. jan. 2023
Oppdatert 7. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord
VIL HA MER KONTROLL: Høyre og Frp i Kvænangen har bedt om at det må føres ekstra kontroll med kommunevalget til høsten. Foto: Dreamstime

Det ble oppdaget flere avvik under opptelling av stemmer ved kommunevalget for fire år siden.

– Plutselig var stemmer borte, så var de kommet tilbake. Så var det stemmer som ble avvist, som kanskje ikke skulle ha blitt avvist, sier Høyres Geir-Morten Olsen til NRK.

Det ble gjennomført tre stemmetellinger som ga tre forskjellige resultat. Bare én stemmeseddel skilte de politiske blokkene i valget. Det gikk nesten to måneder før kommunestyret ble formelt valgt.

Høyre og Frp har henvendt seg til Valgdirektoratet for å be om at det sendes valgobservatører for å kvalitetssikre høstens valg.

– Kan varte opp med kaffe

Direktoratet svarer at ønsket ikke kan etterkommes. Det er kommunens valgstyre som har ansvaret for at valget foregår på en ryddig måte. Henvendelsen fra lokalpolitikerne er henvist videre til Kommunal- og distriktsdepartementet.

Departementet opplyser at det ble akkreditert 70 valgobservatører under forrige kommune- og fylkestingsvalg. De svarer ikke på om det vil bli sendt observatører til kommuner som etterspør det selv, ifølge NRK.

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) mener det ikke er nødvendig med observatører for å holde et overblikk på gjennomføringen. Men eventuelle observatører ønskes velkommen.

– Vi kan varte opp med kaffe, kjeks og et godt gjennomført valg. Om det er god ressursbruk å sende byråkrater for å følge med får Høyre svare for, sier han.

(NTB)