<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forbud mot store sjokoladeplater

Publisert 8. feb. 2023 kl. 20.00
Oppdatert 12. feb. 2023 klokken 16.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder 9. februar.

Ernæringsfysiologer kan ikke ha så mye å gjøre. Eller de bruker mye tid, og vil være tidlig ute med april-spøkene.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør setter i alle fall ny rekord i fantasifullhet når hun forteller TV 2 at det må legges begrensninger på hvor store sjokoladeplatene som som selges i butikkene, kan være. På samme måte som hun vil ha maksimalstørrelser på bøttene med popkorn barn og ungdom kjøper på kinoene, og maksimalstørrelser på posene med potetgull.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Bård Hoksrud, som selv har vært igjennom en kraftig slankekur (ned 22 kilo på to måneder), kaller ernæringsfysiologens forslag for «fanatisme», for han har ikke skjønt at det er en tidlig april-spøk.

Hvis Tine Sundfør skulle få gehør på Stortinget for sitt sjokoladeforslag, må Stortinget også regulere hvor mange sjokoladeplater man kan kjøpe på en gang. Får man ikke kjøpt en stor, kan man jo kjøpe to eller 10 små.

Det har ikke ernæringsfysiologen tenkt på. Eller man kan kjøpe en stor sjokoladeplate i uken.

Sundfør setter ny rekord i fantasifullhet

Vi er irritert over hvor mange marshmallows de klarer å dytte ned i en stor pose, så det er mye å ta fatt i for Tine Sundfør.

Forslaget om forbud mot store sjokoladeplater i Norge, kan også føre til økt svenskehandel, med økte CO2-utslipp, men ernæringsfysiologen er mest opptatt av at for store sjokoladeplater kan føre til problemer i eldreomsorgen og at for mange kan få demens, hvis man skal håndtere problemene med for mye sjokoladespising.

«Dette er overformynderigreier, litt tante Sofie. Ekstremversjonen av tante Sofie,» sier Hoksrud.

Han skjønner ikke at det er 1. april.

Maset om mindre sjokoladeplater er jo kroppspress. Alle skal se så flotte ut. Alle skal trene og alle skal spise sunt. Ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil bare hjelpe, og hun velger seg 1. april. Hun vil dra oss i riktig retning. Litt sånn nudging.

Hun liker ikke at vi snakker om forbud mot store sjokoladeplater. Selv velger hun å fokusere på noe som «vil gjøre det lettere for alle folk å velge et kosthold som gir god fysisk og mental helse og god livskvalitet.»

Slik skal det lyde. Selv klarer hun seg uten en sjokoladeregulering, men «jeg har masse pasienter som gråter på mitt kontor, nettopp fordi de synes det er vanskelig å gjøre de valgene de burde.»

Sundførs pasienter spiser for mye sjokolade. Deretter gyver de løs på popkorn-bøttene.

Resultat: Vi andre må kjøpe 10 sjokoladeplater i stedet for en stor.

Folk kan gjerne reise til Sverige for å handle sjokolade, sier Sundfør. Vi sees 1. april.