<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ukraina vil reforhandle kornavtale

Ukraina vil reforhandle kornavtalen til å kunne legget til flere byer og andre råvarer. 

Publisert 23. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
VIL EKSPORTERE MER: Ukrainas Volodymyr Zelenskyj ønsker å ta grep etter at eksporten har falt nesten 80 prosent det siste året.  Foto: Bloomberg

Ukraina ønsker å reforhandle vilkårene i kornavtalen de har med Russland, som kom på plass i fjor sommer etter russernes invasjon av landet. 

Avtalen går ut på at Ukraina kan eksportere korn, relaterte matvarer og gjødsel fra tre havner i Svartehavet,  Odesa, Tjornomorsk og Juzjne, gjennom en korridor i Svartehavet. Og samtlige handelsfartøy er pålagt å kjøre innom Tyrkia for inspeksjon. 

Må fornyes jevnlig

Den nåværende avtalen må fornyes hver tredje måned, og løper ut 18. mars. Nå ønsker Ukraina å forhandle frem en ettårig forlengelse, i stedet for å måtte gjøre det hver tredje måned, i tillegg ønsker de å inkludere andre havner, som Nikolajev, og legge til andre råvarer som stål, melder shippingnettstedet splash247.

Ukrainerne ønsker også et større antall inspeksjonsteam i tyrkiske farvann for å få bukt med skipskøen som har vokst betraktelig denne måneden og på den måten hindrer eksport. Og forsinkelser i inspeksjoner av skip til og fra Ukraina er fra før av et irritasjonsmoment mellom dem og Russland. 

KOM UT: Tørrlastskipet «Valerio» seiler igjennom Bosporusstredet ved Istanbul på vei mot Spania med ukrainsk hvete. Foto: Bloomberg

Dette har gjort at ukrainerne nå vurderer å øke minimumsstørrelsen for skip som frakter korn fra 15.000 til 25.000 dwt (dødvektstonn). 

Eksporten ned 78 prosent

Etter at Russland uprovosert angrep Ukraina for et år siden, har tørrlasteksporten til ukrainerne stupt med 77,8 prosent, viser tall fra Bimco.  

Før krigen kom mer enn en tidel av verdens forsendelser av hvete og mais fra Ukraina. Dette har gjort at sjefen for Verdens matvareprogram, David Beasley, gikk ut for noen dager siden og sa at kornavtalen var kritisk for Afrika.

– Med alle krisene vi står overfor i verden, med klimaendringer, tørke og flom, har vi ikke råd til at Svartehavsinitativet mislykkes, sa han i helgen ifølge NTB.