<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina skal satse mer på forsvaret

Kina må fortsette å investere mer i forsvaret. Det er budskapet i forkant av den årlige folkekongressen søndag.

Publisert 4. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
SKAL STYRKE FORSVARET: Kinas president Xi Jinping.  Foto: Reuters

– Kinas forsvarsutgifter er lavere enn gjennomsnittet i resten av verden og økningen er passende og rimelig, sier en talsperson for det kinesiske parlamentet på en pressekonferanse før folkekongressen søndag.

I fjor økte forsvarsbudsjettet med 7,1 prosent. Den årlige økningen for de seneste 30 årene er til sammenligning i snitt på 6,6 prosent.

Nøyaktig hvor mye budsjettet vil økes med, er ikke kjent, men det ble understreket på pressekonferansen at behovet for ytterligere investeringer er viktig, skriver Bloomberg.

– Økningen i forsvarsutgiftene behøves for å håndtere komplekse sikkerhetsutfordringer og for at Kina skal kunne fullføre ansvaret man har som et stort land, fortsatte talspersonen.

Mulig Russland-eksport

Ifølge Associated Press, som viser til anslag fra Verdensbanken, brukte Kina 1,7 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvaret i 2021. USA brukte til sammenligning 3,5 prosent av sitt BNP på forsvaret samme år.

I senere tid har også representanter for Biden-regjeringen i USA gått ut og advart om at Kina kan begynne å eksportere våpen til Russland, som kan bli tatt i bruk i angrepskrigen mot Ukraina.

«Det vil være et alvorlig problem for landene våre», sa USAs utenriksminister Antony Blinken på et G20-møte i India denne uken.

Kinas økonomi vokste med 3 prosent i fjor – den nest laveste veksten for verdens nest største økonomi siden 1970-tallet. Det er også godt under vekstmålet på 5,5 prosent. 

Snart skal også et nytt vekstmål settes. Analytikerne har anslått at denne vil settes over 5 prosent.