<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum avviser omstridte boligskatt

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum går imot både skatteutvalget og NHO, og sier at regjeringen ikke vil øke boligbeskatningen for folk.

Publisert 27. apr. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 553 ord
– UAKTUELT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ikke heve skattetrykket på folks boliger ytterligere. Eivind Yggeseth

– Det er helt uaktuelt å øke boligbeskatningen vår for vanlige folk, understreker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Vedum ble spurt om det omstridte skatteforslaget som Skatteutvalget presenterte mot slutten av fjoråret, etter at NHO nylig gikk ut og støttet utvalgets forslag om å innføre skatt på fordelen av å bo i egen bolig. Utvalget ønsker blant annet at skattegrunnlaget på en bolig på sikt bør vurderes økt til et nivå som samlet tilsvarer boligens netto beregnede leieinntekter.

– Sterkt imot 

I høringssvaret sitt skriver NHO: «Vi støtter utvalgets forslag om å innføre skatt på beregnet leieverdi av egen bolig. En bolig (eller fritidseiendom) gir eier konsummuligheter, og dermed en form for inntekt, enten boligen brukes av eier selv eller eier mottar kompensasjon (leie) for andres bruk av boligen. Når denne fordelen ved bruk av egen bolig ikke beskattes, innebærer det en skattemessig forskjellsbehandling mellom de som eier, og de som leier. Leietakere må betale leie med inntekt som har vært skattlagt, for husleie er en privatutgift som ikke er fradragsberettiget i inntektsskattegrunnlaget».

Torvik-utvalgets forslag til boligskatt

  • Skatteutvalget foreslo en innføring av skatt på fordelen av å bo i egen bolig. Begrunnelsen for forslaget er at eieren kunne ha leid ut boligen og fått leieinntekter som ville vært skattepliktige.
  • Torvik-utvalget foreslår at leieverdien skal settes til et nivå som samlet tilsvarer boligens netto beregnede leieinntekter. Et forslag er 2,5 prosent av formuesverdien, med en skattesats på 22 prosent. Utvalget foreslår også at formuesverdien settes til 100 prosent av markedsverdien.
  • Det innebærer at en bolig med markedsverdi på 12 millioner kroner vil måtte betale en årlig skatt på 66.000 kroner bare for fordelen av å bo i egen bolig. I tillegg kommer formuesskatt og eiendomsskatt.

Næringslivsorganisasjonen legger også til at dersom dette ikke skulle bli en realitet, mener de at fradraget for gjeldsrenter knyttet til bolig bør fjernes, som også Skatteutvalget forslår. 

– Nå har både Skatteutvalget, som ble oppnevnt av forrige regjering, og nå også NHO gått ut og støttet at vi bør øke boligbeskatningen for folk. Det er regjeringen sterkt imot, sier Vedum.

Finansavisen har i flere artikler vist hvordan et slikt forslag, dersom det blir innført, kan gi boligeiere skattesjokk

I prinsippet mener NHO at du skal betale skatt for å bruke det du har kjøpt, uansett om det gjelder bolig eller bil.

Vedum garanterer

Overfor NRK garanterer finansministeren at det ikke vil bli innført noen boligskatt.

– Fordi vi vil at folk skal eie boligen sin. Og vi ønsker heller ikke å skape uro rundt beskatning av bolig. Det er en fordel at vi er et land der folk stimuleres og oppmuntres til å eie egen bolig. Det skaper mer stabilitet for den enkelte familie, sier han.

– Det er en politisk vurdering! Et samfunn er ikke bare en teoretisk modell. Vi mener det er viktig at flest mulig eier sin bolig, og at det skal være trygghet rundt det, legger han til. 

Econa, som i likhet med NHO støttet Torvik-utvalgets forslag om økt beskatning på bolig, trakk mandag sitt høringsinnspill etter at de hadde fått noen reaksjoner fra medlemmene sine. 

– Det er helt udramatisk. Jeg tenker heller at når det oppstår usikkerhet så skal vi lytte til fjellvettregelen om å snu i tide. Vi må rett og slett gå noen runder til på Torvik-utvalgets forslag, sa Riibe til Finansavisen mandag.