<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligmarkedet på vei til storkrise

Publisert 15. juni 2023
Oppdatert 18. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. foto: Are Haram

Neste uke vil Norges Bank heve styringsrenten med 0,25 eller 0,50 prosentpoeng. Enkelte økonomer sier at hvis ikke Norges Bank tar hardt i, vil kronekursen gå i kjelleren.

Mens den amerikanske sentralbanken (Fed) tar en pause i renteøkningene fordi prisveksten faller raskt, er prisveksten i Norge bekymringsfull høy (mye verre i Sverige) og Norges Bank skal ned til en lav og stabil prisvekst på 2 prosent. De som tror at sentralbanksjef Ida Wolden Bache vil avvike fra dette, må få tilbake skolepengene.

Mange hevder at serien av renteøkninger Norges Bank allerede har gjennomført fra null-nivået ikke virker. Dream on.

Det blir verre, allerede neste uke

Boligmarkedet og byggenæringen har stoppet helt opp. Når igangsetting av nye leiligheter faller med 89 prosent fra mai 2022 til mai 2023, så er det full stopp. Krise. Tar vi med alle typer boliger er fallet 67 prosent.

Renteøkningene virker, og i tillegg har det gått opp for de fleste at det ikke blir noen reallønnsvekst i år (med unntak for bøndene).

Vårt poeng: Det blir verre, allerede neste uke.

Obos-sjef Daniel Siraj sa her i avisen i går at «vi må bite tennene sammen.» Han tror ikke boligmarkedet snur før langt inn i 2024. Det er veldig optimistisk. Norges Bank skal jo (tror vi) heve styringsrenten både neste uke og i høst. Og så tar det bare timer før bankene følger opp.

Vil han eller hun som ville kjøpe stål, glass, trelast og betong, slukke lyset når de går?

Men boligprisene stiger jo hele tiden, kan det innvendes. I hvert fall frem til nå (7,7 prosent i år).

Ja, bruktmarkedet har vært overraskende bra, men mye av det skyldes nettopp at igangsettingen av nye boliger er nær null og at nyboligsalget også faller som en sten (ned 38 prosent fra mai i fjor).

Det selges faktisk færre hytter også.

Hvis etterspørselen etter boliger øker på grunn av befolkningsvekst, arbeidsinnvandring og flyktninger, vil prisene bli presset opp, men først skal Siraj bite tennene sammen noen år først.

Vi snakker vel om 2025 og 2026 og ikke våren 2024.

Renteøkningene kommer neste uke. Målet er å få den økonomiske aktiviteten ned, og det virker.

Det er mange svake punkter i norsk økonomi for tiden, og verst er det, og blir det, i byggenæringen.