<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Anette Trettebergstuen går av som kulturminister

– Jeg tar konsekvensene av mine feil og går av, sier Trettebergstuen.

Publisert 23. juni 2023
Oppdatert 23. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 560 ord
Article lead
lead
TREKKER SEG: Anette Trettebergstuen (Ap) har vært kulturminister siden 2021. Foto: Eivind Yggeseth
TREKKER SEG: Anette Trettebergstuen (Ap) har vært kulturminister siden 2021. Foto: Eivind Yggeseth

Årsaken er problemer med Anette Trettebergstuens habilitet, som Aftenposten og Nettavisen har belyst de siste dagene. Kulturministeren ga flere nære venner styreverv som er underlagt hennes departement.

Det har denne uken vært flere mediesaker om kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), som også brøt habilitetsreglene ved å gi et styreverv til en venn. Brenna opplyste selv om forholdene. 

Dermed er det nå to statsråder fra Arbeiderpartiet som har gitt styreverv til nære venner. Det får Frp-lederen til å reagere.

– Dette er nok en sak som er svært alvorlig, hvor nok en Arbeiderpartistatsråd viser at man ikke har forstått regelverket rundt habilitet. Å utnevne venner og nære bekjente ser ut til å være en ukultur i denne regjeringen, sier Sylvi Listhaug til VG.

 Trettebergstuen sier Brenna-saken fikk henne til å vurdere egen habilitet i flere saker.

– Dette dreier seg om saker knyttet til Renate Larsen, Bård Nylund og Tina Stigler. Jeg har gjort flere alvorlige feil i håndteringen av min egen habilitet. Jeg har ikke vært bevisst hvordan inhabilitet skal håndteres, sier hun på en pressekonferanse.

– Går av

Trettebergstuen var gråtkvalt store deler av pressekonferansen fredag. Hun fortalte om tre episoder der reglene for habilitet ikke ble fulgt.

I juni ble Trettebergstuens venninne Renate Larsen utnevnt til styret i Den Norske Opera & Ballett, som er heleid av staten og underlagt Kulturdepartementet. Trettebergstuen mente på dette tidspunktet at hun ikke var inhabil, noe hun nå sier var feil.

– Jeg er svært lei meg. Jeg erkjenner at feilen jeg har gjort er alvorlig brudd på habilitetsverket.

Bård Nylund, en nær venn av kulturministeren, ble i november 2021 supplert inn som LOs representant i likestilling- og mangfoldsutvalget. LO ønsker han også i rollen, og Trettebergstuen erklærte seg ikke inhabil. Hun foreslo også Nylund til et styreverv senere. 

Nylund er ifølge VG fadder til Trettebergstuens sønn, de har også gitt ut bok sammen.

Trettebergstuen foreslo også Tina Stiegler til styret i Den Nationale Scene, men prosessen ble stoppet på grunn av habiliteten.

Trettebergstuen sier gråtkvalt at hun er klar over at denne saken ikke er særlig tillitsvekkende.

– Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensene av mine feil, og går av, sier Trettebergstuen.

Har ikke forstått reglene

På pressekonferansen blir Trettebergstuen presset på spørsmål av journalistene rundt hvordan hun ikke skjønte habilitetsreglene.

– Det er et godt spørsmål. Svaret er at jeg ikke har satt meg godt nok inn i reglene, og jeg beklager det på det sterkeste.

Trettebergstuen sier hun har hatt en ryddig samtale med statsminister Jonas Gahr Støre, men at hun selv torsdag valgte at hun skulle trekke seg.

Støre skulle etter planen oppsummere dette halvåret klokken 11 i dag, noe som ble utsatt grunnet denne saken. Statsministeren mener Trettebergstuen gjorde det rette.

– Vi er enige om at feilene er svært alvorlige. Hun valgte å trekke seg som statsråd. Jeg mener det er riktig beslutning, kommenterte Støre.

– Nødvendig at hun går av

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H), sier dette er klokkeklare brudd på habilitetsreglene.

– Det er absolutt nødvendig at hun går av. Saken er alvorlig, særlig fordi den avdekker manglende lojalitet til formålet bak habilitetsreglene. Når man ber sin egen statssekretær utnevne en nær venn, er det en aktiv omgåelse av reglene, sier han og legger til:

– Jeg mener kontrollkomiteen må vurdere å utvide våre undersøkelser. Statsministeren har ansvaret for å sørge for gode rutiner og opplæring, slik at feil som dette ikke skjer.