<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Han er en «dead man walking»

Eurasia Group-direktør Ian Bremmer hevder Jevgenij Prigozjin lever på lånt tid etter helgens opprør. – Putin har fengslet og myrdet folk for langt mindre, sier han.

Publisert 26. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 535 ord
KAMPHANER: Russlands president Vladimir Putin og Wagner-gründer Jevgenij Prigozjin. Foto: NTB

Leiesoldat-gruppen Wagners væpnede konvoi mot Moskva utløste i helgen frykt for borgerkrigslignende tilstander i Russland. Med opprørerne mindre enn 200 kilometer fra hovedstaden bekreftet Kreml lørdag kveld en avtale om å avbryte fremrykningen. 

Ifølge avtalen forhandlet frem av den belarusiske presidenten Aleksander Lukasjenko får Wagner-gründer og tidligere Vladimir Putin-alliert Jevgenij Prigozjin eksil i Belarus. Samtidig går Russlands myndigheter ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået Tass med på å droppe kriminalsaken mot Prigozjin.

Mener Prigozjin lever på lånt tid

Direktør Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group hevder likevel at Prigozjin lever på lånt tid etter å ha fremsatt det mange mener er den største trusselen mot Putin i løpet av hans 23 år ved makten.

– Prigozjin er på dette tidspunktet en slags «dead man walking.» Jeg vil bli veldig overrasket om han fortsatt er blant oss om noen få måneder, sier Bremmer i et intervju med CNBC.

GEOPOLITISK EKSPERT: Ian Bremmer, leder av analyseselskapet Eurasia Group. Foto: NTB

– Putin har fengslet og myrdet folk for langt mindre enn Prigozjin har gjort mot ham. For meg er det utenkelig at Putin vil tillate ham å leve lenger enn absolutt nødvendig, fortsetter han.

Fikk alarmklokkene til å ringe

Alarmklokkene skal ha ringt i Kreml da Wagner-gruppen etter sigende skulle ha erobret Rostov-on-Don i løpet av bare noen timer. Rostov fungerer som logistikk- og kommandosenter for Ukraina-krigen, og er strategisk viktig for Putin.

GIKK INN I ROSTOV: Wagner-gruppen. Foto: NTB

Bremmer mener ifølge kanalen at helgens dramatikk viser svakhetstegn hos Putin på et nivå verden ikke har sett før.

– Men samtidig som Putin ble testet mer enn noensinne, fikk vi ikke se en eneste avhopper blant verken høytstående russiske militære, regjeringsmedlemmer eller oligarker. Så enhver som tror Putin nå står på randen av å måtte gi fra seg makten, må også anerkjenne at vi ikke er der nå, sier Eurasia Group-sjefen.

– Ville ikke styrte regjeringen

Helgens opprør kom ifølge CNBC etter en eskalering av feiden mellom Prigozjin og Russlands militære ledelse de seneste ukene. Kreml ville ha alle private leiesoldat-grupper til å signere kontrakter med det russiske forsvarsdepartementet innen 1. juli, noe Wagner-gründeren nektet.

«Prigozjins hensikt var å tiltrekke seg Putins oppmerksomhet og å tvinge frem en diskusjon om vilkår for å bevare hans aktiviteter – en definert rolle, sikkerhet og finansiering», skrev seniorforsker Tatjana Stanovaya hos Carnegie Russia Eurasia Center ifølge kanalen i et Twitter-innlegg i helgen.

«Dette var ikke et krav om å styrte regjeringen. Det var et desperat forsøk på å redde virksomheten, i et håp om at Prigozjins erobring av Bakhmut ville bli tatt med i beregningen», la hun til.