<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rike onkler sponser valgkamp, blant dem skatteflyktninger

Høyres valgkamp blir finansiert av Norges rikeste menn. På listen finner vi blant annet Christen Sveaas, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes. 

Publisert 8. juli 2023
Oppdatert 8. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 312 ord
SENDT DATTEREN TIL SVEITS: Stein Erik Hagen bor i Norge, men datteren Caroline Hagen kontrollerer 90 prosent av formuen og bor i Canica i Sveits.  Foto: NTB

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at hele åtte av elleve millioner kroner kommer fra noen av de aller rikeste i Norge. Sveaas har gitt 2,5 millioner kroner, mens Hagen har gitt 2 millioner og Ringnes har gitt 750.000 kroner. Pengene som gis kommer gjennom familiekontrollerte selskaper i Norge. Blant sponsorene som har flyttet formuen ut av landet er Stein Erik Hagen og Knut Gregardsøn Heje. 

Kritiseres av Arbeiderpartiet

Kjersti Stenseng sier til dagbladet at de rike kan donere penger til de partiene de selv vil, men at de selvfølgelig tenker på hva de får igjen. Stenseng legger også til at Høyre har prioritert skattelette til de riksete, og ikke en politikk som skaper trygghet og felleskap. 

«Det er et paradoks at mennesker bosatt i Sveits skal forsøke å bestemme hvem som styrer norske kommuner», sier Stensland til dagbladet. 

Millionene renner også inn for Arbeiderpartiet

Der de rike onklene glimter med sitt fravær er LO-millionene tilstede. I forrige stortingsvalgkamp brukte LO-familien 42 millioner på støtte til partier på venstresiden, ifølge Dagbladet. Stenseng mener dette ikke kan sammenliknes med gavene fra de rike onklene. Fagforbundet har så langt i år gitt 6,5 millioner kroner til Arbeiderpartiets valgkamp. 

Gir ikke bort posisjoner for penger

Dagbladet har fremlagt funnene og kommentarene til Stensland ovenfor Høyres Heidi Nordby Lund som sitter i finanskomiteen. Hun avviser at de mottar penger fra de rikeste i Sveits. 

«Vi har mottatt lovlige bidrag fra nordmenn og fra bedrifter som er registrert i Norge. Bidrag fra utenlandske givere er forbudt», sier Lund til Dagbladet.

Videre påpeker Lund at i motsetning til Ap gir ikke Høyre bort posisjoner eller verv mot pengestøtte, og viser til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik sitter i arbeiderpartiets sentralstyre. Det gjør også Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

«Det Stenseng egentlig sier i forsøket på å mistenkeliggjøre Høyre, er at Støre lar seg styre av LO», sier Lund til Dagbladet.