<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det koker for studentene

Publisert 30. juli 2023 kl. 20.00
Oppdatert 3. aug. 2023 klokken 08.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
Beboere i Iladalen Studenthus klagde på husleieprisene. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 31. juli 2023.

At avisene skal fortelle oss at studenter må stå i kø for å skaffe bolig før det nye studieåret, er ikke noe nytt. Det skjer hvert år. Angivelig nærmer leiemarkedet seg kokepunktet nå.

Studentorganisasjonene klager, samskipnadene klager og selvfølgelig studentene. Intet nytt her.

14.500 står i studentboligkø, hvorav 7.200 på venteliste i Oslo. Antallet har økt med rundt 10 prosent siden i fjor, og leieprisen er gått opp.

Studentene har her en god anledning til å lære seg litt om økonomiske markeder.

Studentene kan lære litt om økonomiske markeder

For det første: Staten, det vil si studentsamskipnadene over hele landet, kan ikke hjelpe. Staten er hjelpeløs. Siden i fjor er det kommet 300 nye studentboliger. Det må åpenbart bygges mye mer, men tomtekjøp, reguleringer og byggetid vil ta 5-10 år. Staten løser ikke problemet med studentboliger. Om tilskudd til studentboliger skulle bli prioritert i statsbudsjettet for 2024, noe vi tviler på, så er det uansett små tall.

Tilbake står det private markedet hvor køene nå er lange.

Utleiere er nærmest blitt mobbet (eiere av sekundærboliger) og viljen til å leie ut, er trolig gått ned. Leieprisen er i hvert fall gått opp, fordi renten er gått opp sammen med driftskostnader som strøm og lønn.

Av dette kan man slutte at det ikke er lavere leiepriser som får tilbudet opp. En klart høyere leiepris kan imidlertid lokke frem et større tilbud. Hybler, deler av leiligheter, loft og kjellere kan brukes. Blir prisen høy nok, kan det komme mye i markedet.

Studentene må akseptere en lavere kvalitet og en høyere pris. Kanskje må de bo i telt eller bobil en stund, men alle vil, til slutt, finne en bolig.

Det blir i hvert fall dyrere, fordi finansieringen er dyrere, og dyrere (høyere rente) skal det bli.

I Oslo kan studentene irritere seg over at det i sentrum er forbudt å bygge boliger mindre enn 35 kvadratmeter. Studenter trenger ikke så mye, men politikerne tror det blir bedre i byen med en slik regulering. Altså et mindre tilbud av studentboliger og boliger til andre som ikke krever så mye plass.

Er det da så rart at leieprisene går opp og køene blir lengre?

Alt som gjør det mer lønnsomt og enklere å kjøpe en sekundærbolig, som kan leies ut, er også bra. Det er privatmarkedet som redder studentene når det koker.