<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump-gransker har funnet store hull i Trump-erklæringer

En uavhengig gransker av Trump-organisasjonen skal ha oppdaget at selskapet leverer inn ufullstendig informasjon til långivere og andre interessenter. Organisasjonen, som er under etterforskning for omfattende svindel knyttet til økonomiske erklæringer, har lovet å endre praksis.

Publisert 6. aug. 2023 kl. 09.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 399 ord
MANGE RETTSAKER: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er under flere etterforskninger for tiden.  Foto: Bloomberg

Den uavhengige granskeren som er satt til å følge med på Trump-organisasjonen, skal oppdaget problemer med ufullstendighet og inkonsekvens i hva organisasjonen informerer til långivere og andre interessenter, skriver CNBC. 

Barbara Jones, som gransker Trump-organisasjonen, skal ha fortalt New Yorks høyesterettsdommer Arthur Engoron om at Trump og hans selskap forsvarte Trump Organizations informasjonspraksis i områdene hun hadde påpekt, men at de vil endre hvordan de avslører informasjon i lys av hennes påstander.

Rettsak satt til oktober

«I interessen for samarbeid og åpenhet, har saksøkte gått med på å adressere i fremtidige avsløringer til långivere gjenstandene jeg har identifisert og ellers justere deres praksis basert på mine observasjoner,» skriver Jones i et brev som ble levert inn til retten fredag. 

Jones, som er en tidligere føderal dommer, ble utnevnt i november til å overvåke selskapet som et ledd i en sak der organisasjonen, Trump og flere av hans barn blir saksøkt av New Yorks statsadvokat for påstått omfattende svindel knyttet til økonomiske erklæringer og innleveringer. Rettssaken er satt til 2. oktober.

Ifølge CNBNC ba statsadvokaten i fjor om at en ekstern person overvåket selskapet ettersom man var bekymret for at Trump ville prøve å flytte den juridiske strukturen til selskapene sine ut av New York for å unngå straffeforfølgelse. Engoron svarte med å si at forespørsel var berettiget, gitt de «vedvarende feilrepresentasjonene gjennom alle Mr. Trumps finansielle erklæringer mellom 2011 og 2021.»

Ufullstendig informasjon

Ifølge Jones består Trump Organization av eiendeler som eies av Donald J. Trump Revocable Trust, som fungerer som garantist for lån og eier kommersiell og boligeiendom, hoteller, golfbaner og lisensforetak, blant annet. Og i løpet av hennes gjennomgang av ni låneavtaler, mer enn 75 økonomiske erklæringer og tusenvis av støttedokumenter, hevder Jones at hun observerte at «informasjon om visse vesentlige forpliktelser gitt til långivere ... har vært ufullstendig.»

Videre påstår hun at stiftelsen har heller ikke konsekvent gitt alle nødvendige årlige og kvartalsvise sertifiseringer som bekrefter nøyaktigheten til visse regnskaper. 

Krever 2,5 mrd. 

Statsadvokaten i New York hevder i søksmålet at de tiltalte begikk omfattende svindel som involverte mange års falske økonomiske erklæringer knyttet til selskapets virksomhet. Videre hevder statsadvokaten at Trump overdrev verdien av eiendeler i uttalelser til banker, forsikringsselskaper og skattemyndighetene for å få gunstige låne- og forsikringsvilkår for selskapet sitt og for å senke skatteforpliktelsene, skriver CNBC. 

Til sammen krever statsadvokaten 250 millioner dollar, over 2,5 milliarder kroner, og en stans på at Trump Organizations forretninger i New York.