<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppstarts-Norge rammes hardt når «de rike skal tas»

Personer vi ønsker å rekruttere til norske selskaper snur i døren på grunn av skattenivået, skriver Ingrid Teigland Akay i Hadean Ventures og Agnete Fredriksen i Nykode Therapeutics.

Publisert 13. aug. 2023 kl. 13.13
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 584 ord
TAPPES PÅ FORHÅND: Særlig innen helse og livsvitenskap ligger inntjeningen mange år frem i tid, og det er langt fra sikkert at man når målet, skriver Ingrid Teigland Akay (bildet) og Agnete Fredriksen. Foto: NTB

Den økte beskatningen den sittende regjeringen har innført, særlig av formuesskatt og utbytteskatt, blir hett debattert. Endringene har konsekvenser for næringslivet, og med vårt fokus på gründervirksomheter observerer vi på nært hold hvordan Oppstarts-Norge rammes av endringene:

  • Konsekvensene av utflytting: Skattenivået har nådd en smertegrense for mange, og rekken av norske skatteytere som forlater landet er neppe slutt. En stor del av utflytterne er investorer som tar risiko og hjelper til med å finansiere oppstartsselskaper. Det er vanlig at investorer har en preferanse for å investere i nærområdet, og Norge tappes nå for denne ressursen. Sveits, som mange flytter til, har et stort utvalg av interessante oppstartsbedrifter å velge mellom, og et vibrerende oppstartsmiljø som i mange år har nytt fordelen av landets evne til å tiltrekke seg kapitalsterke mennesker.
For oss fremstår det som absurd å indirekte ekstrahere kapital fra disse selskapene gjennom eierbeskatning for å betale for en teoretisk formue
Agnete Fredriksen. Foto: Iván Kverme
  • Beskatning av gründere: Typisk for gründere er at de jobber hardt og tar risiko for å bygge bedrifter med fremtidige verdier. Særlig innen helse og livsvitenskap ligger inntjeningen mange år frem i tid, og det er langt fra sikkert at man når målet. På veien sitter gründerne (og forøvrig norske investorer) med «formue» i form av aksjer i et privat og ikke-likvid selskap som sluker kapital for å utvikle nye medisinske produkter. For oss fremstår det som absurd å indirekte ekstrahere kapital fra disse selskapene gjennom eierbeskatning for å betale for en teoretisk formue. Det er allerede vanskelig nok å dekke kapitalbehovet til disse selskapene.
  • Blokkering av sårt trengt kompetanse: I Hurdalsplattformen ble det fastsatt et mål om å øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. I den forbindelse har regjeringen lansert eksportreformen «Hele Norge eksporterer», og helsenæringen er blitt annonsert som en prioritert sektor. Vi mener oppstartsmiljøet innen helsenæringen i Norge har et stort potensial, men er umodent. Som ved oljenæringens begynnelse har vi behov for kompetanse utenfra, og det pågår en landskamp for å tiltrekke seg de beste hodene, særlig de med lang erfaring. Her sliter Norge med å være konkurransedyktig. Profilene vi ønsker å tiltrekke oss har gjerne gjennom tidligere suksesser bygd seg opp finansielt, og for dem er Norge særdeles uattraktivt å flytte til. Det bemerkes økende fokus på beskatning av verdier skapt i Norge (exitskatt), og samtidig høy beskatning av verdier bygd opp utenfor Norge av tilflytterne (formuesskatt). Vi har ved flere anledninger opplevd at personer vi ønsker å rekruttere til norske selskaper har snudd i døren på grunn av skattekonsekvensene ved å flytte til Norge. En typisk følge er at man da må etablere og bygge opp selskapet i et annet land som har evne til å tiltrekke seg kompetanse. Norge går dermed glipp av både kompetansen og kompetansebyggingen.

Beskatningen er visstnok satt opp for å «ta de rike». Når dette skattevåpenet rettes, rammes det norske tidligfasemiljøet hardt – de som skal skape Norges fremtid. Vi håper den sittende regjeringen tar disse konsekvensene på alvor i helhetsvurderingen.

Ingrid Teigland Akay

Gründer og ledende partner i Hadean Ventures

Agnete Fredriksen

Medgründer og utviklingsdirektør i Nykode Therapeutics