<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidligere Trump-rådgiver funnet skyldig

Den tidligere Trump-rådgiveren Peter Navarro er kjent skyldig i å ha vist forakt for Kongressen etter at han trosset 6. januar-komiteens begjæring om å vitne.

Publisert 8. sep. 2023
Oppdatert 8. sep. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
Peter Navarro begikk lovbrudd da han nektet å samarbeide med 6. januar-komiteen, ifølge en amerikansk domstol. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Navarro nektet å vitne eller å overgi bevismateriale til komiteen som etterforsker kongresstormingen 6. januar 2021 og forsøket på å omgjøre valget. Han ble torsdag funnet skylding på to tiltalepunkter.

Navarro var rådgiver i handelsspørsmål for tidligere president Donald Trump. Han var også involvert i landets koronahåndtering.

– Den tiltalte valgte troskap til tidligere president Trump fremfor å overholde den lovpålagte innkallingen til å vitne, sa aktor Elizabeth Aloi i sin sluttprosedyre torsdag.

6. januar-komiteen ønsket å få informasjon fra Navarro om det prosedyremessige forsøket i Kongressen om å omgjøre valgresultatet, som Navarro sto i spissen for.

Påberopte seg særrettigheter

Før rettssaken sa Navarro at han ikke behøvde å etterkomme komiteens krav fordi Trump påberopte seg et juridisk fritak fra lover om innsyn i tilfeller når hemmelighold er nødvendig for å utføre jobben som president.

Dommeren mente dette argumentet ikke var gyldig fordi Navarro ikke kunne bevise at Trump formelt påberopte seg dette i forbindelse med Navarros krav om å vitne og overgi bevismateriale.

Da hadde ikke Navarros forsvarer andre argumenter å komme med enn at det hele var en misforståelse, noe som ikke overbeviste en eneste av de tolv jurymedlemmene.

Andre skyldige medarbeider

Lovbruddene som Navarro er tiltalt for, har en strafferamme på mellom 30 dager og ett år i fengsel.

Navarro er den andre nære Trump-medarbeideren som er kjent skyldig for å vise forakt for 6. januar-komiteen. Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon ble funnet skyldig for det samme i fjor og dømt til fire måneder i fengsel, men han har anket dommen.

(©NTB)