I en tid preget av habilitetsskandaler i Høyre og regjeringspartiene, velger Trygve Hegnar å bruke to av tre ledere så langt denne uken på å kritisere FrPs ønske om å redusere avgiftsnivået i Norge.
Hegnar fortsetter sin kamp mot avgiftsreduksjoner, og skriver blant annet at «Når alle som kjøper mat for avgiftskutt og mulig priskutt, gir det en subsidiering av husholdninger som på ingen måte trenger eller bør få matstøtte».
Det er helt korrekt at FrP ønsker å sette ned avgiftene for alle. Vi ønsker mindre politisk innblanding i folks økonomi, og vi vil ha mindre av at politikerne bestemmer hvem som er «verdige» og «uverdige mottakere av strømstøtte, matstøtte eller andre tiltak for å bekjempe priskrisen.
Fremskrittspartiet mener det har en verdi i seg selv, ikke minst en egenverdi for individet, og få beholde mer av sine egne penger å kunne forsørge seg selv.
Hegnar viser til at professor Steinar Strøm har uttalt at «For selv om folk med dårlig råd bruker mer av sin inntekt på matvarer totalt sett, er det folk med god råd som bruker mest penger på mat.»
Det er ingen overraskelse at mennesker med god råd bruker mer penger enn mennesker med dårlig råd. Men der skipsmegleren i en priskrise kan slutte å spise kongekrabbe til 1000 kroner kiloen og leve godt med det, kan alenemoren få problemer med å sette mat på bordet om brød, pasta og kjøttdeig får en massiv prisøkning.
Resultatet av en slik tankegang ser vi med denne regjeringen: Økonomisk stagnasjon, inflasjon og massiv utflytting til Sveits fra bedriftsskapere
Selv om skipsmegleren totalt sett bruker mer penger på mat, er matprisene langt viktigere for alenemoren. Vi skal heller ikke stikke under en stol at mange langt inn i middelklassen nå merker priskrisen på kroppen. Avgiftskutt hjelper alle, men hjelper de som har minst aller mest.
Derfor prioriterer FrP i denne omgang kutt i avgiftene i på mat og drivstoff. Dette er tiltak som vil komme alle til gode, men i størst grad vil hjelpe de som ikke har råd til Tesla og sliter med å få hverdagsøkonomien til å gå rundt.
Jeg har ikke på ramme alvor påstått at Finansavisen og Trygve Hegnar er blitt sosialister. Jeg opprettholder likevel påstanden om at Hegnars argumentasjon i denne debatten er grunnleggende sosialistisk når han ikke vil kutte i avgiftene på mat, men mener «det åpenbart (er) bedre å gi penger direkte til de som har minst.»
De som tjener mye, vil sitte igjen med et større kronebeløp enn de som tjener lite om vi kutter skattesatsene. De som kjøper mye, vil spare mer enn de som kjøper lite om vi kutter avgiftene.
At dette er en argumentasjon som tilsier at vi aldri skal redusere avgiftene på mat, drivstoff eller andre ting, er en tilnærming Fremskrittspartiet tar avstand fra. Vi vil fortsetter vår kamp for lavere skatter og avgifter.
Snur man på argumentasjonen, er det relativt uproblematisk å øke skatter og avgifter, fordi det uansett vil være de som har mest som betaler mest. Resultatet av en slik tankegang ser vi med denne regjeringen: Økonomisk stagnasjon, inflasjon og massiv utflytting til Sveits fra bedriftsskapere.
Hans Andreas Limi
Nestleder og finanspolitisk talsperson i FrP