<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror «dark horse» kan danke ut Trump

En tidligere USA-ambassadør hevder Donald Trumps juridiske problemer kan åpne for en «dark horse» som vinner republikanernes nominasjonskamp.

Publisert 27. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord
JURIDISK TRØBBEL: For Donald Trump. Foto: NTB

Tirsdag slo høyesterettsdommer Arthur Engoron i New Yorks første juridiske distrikt (Manhattan) fast at USAs eks-president Donald Trump over flere år har gjort seg skyldig i bedrageri ved å lyve om verdien av sine eiendeler, og fratok Trump Organization lisensen til å drive virksomhet i New York. 

Den juridiske floken vokser seg dermed stadig større for 77-åringen som leder soleklart i kampen om å bli republikanernes kandidat i neste års presidentvalg. En tidligere USA-ambassadør hevder overfor CNBC nå at floken er i ferd med å bli så stor at den kan åpne for en hittil ukjent kandidat som kommer inn fra sidelinjen og vinner nominasjonen.

– Ser bare begynnelsen

– Jeg tror vi bare ser begynnelsen på Trumps juridiske problemer, og tror de kommer til å tære på. Mange republikanske velgere er åpne for alternativer, men de har ikke funnet et ennå, sier Lew Lukens, pensjonert diplomat som blant annet har vært USAs ambassadør til Guinea-Bissau.

– Jeg tror ennå det er mulig for en «dark horse», som guvernør Glenn Youngkin fra Virginia, å kunne hoppe inn i racet, tiltrekke seg donorer, samle «ikke-Trump-velgerne» og komme ut som kandidaten, fortsetter 59-åringen som i dag er seniorpartner i Signum Global Advisors.

Kanalen viser til Youngkins uttalelser i en presidentkampanje-lignende video i mai om å innlede «en ny æra med amerikanske verdier», og at republikanske partidonorer har oppmuntret Virginia-guvernøren til å stille som kandidat og utfordre Trump – som ifølge en nylig NBC-meningsmåling leder med hele 40 prosentpoeng på neste utfordrer. Youngkin har imidlertid avvist muligheten for en kampanje.

TV-debatt onsdag

Onsdag stiller syv av Trumps fremste konkurrenter til nominasjonen til TV-sendt debatt ved Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute i Simi Valley, California – deriblant Nikki Haley. Den tidligere FN-ambassadøren og nåværende guvernøren i Sør-Carolina trekkes også frem av Lukens som en kandidat å følge med på.

– Hun prøver å skaffe seg en posisjon hvor hun kan være en attraktiv kandidat – kanskje ikke til president, men visepresident, sier han til CNBC.

I tillegg til Haley og Florida-guvernør Ron DeSantis skal forretningsmannen Vivek Ramaswamy, tidligere visepresident Mike Pence, Sør-Carolina-senator Tim Scott, tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie og Nord-Dakota-guvernør Doug Burgum delta i den andre TV-sendte republikanske debatten.

Trump uteblir igjen

Trump glimrer altså igjen med sitt fravær.

– Jeg kan forstå hvorfor han unngår debatten, fordi hvis han tapte den kunne det skade ham mer. Men ikke å delta i debattene har også en kostnad, sier politisk forsker Tom Packer hos UCLs Institute of the Americas til CNBC.

– På mange måter har debattene endt opp med å være en konkurranse om hvem som skal være alternativet til Trump, og det er kanskje det viktigste med dem, legger han til.