<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Huitfeldts fremtid i regjeringen usikker

Flere i Ap mener partiet er lammet i Solberg-saken på grunn av Anniken Huitfeldt. Nå kan Jonas Gahr Støre være i ferd med å bytte ut Huitfeldt som utenriksminister på grunn av mannens aksjeinvesteringer. 

Publisert 11. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
VRAKES? Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) kan være i ferd med å bytte ut Anniken Huitfeldt som utenriksminister. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (t.v.) blir ansett som en høyaktuell kandidat for å eventuelt overta stillingen.  Foto: NTB

Anniken Huitfeldts dager som utenriksminister kan være talte. Flere sentrale kilder sier til DN at hun kan være på vei ut av regjeringen etter at det kom frem at hun hadde vært inhabil på grunn av mannens aksjeinvesteringer. 

Under sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet på mandag ble Huitfeldts habilitet et tema, men statsminister Jonas Gahr Støre skal ennå ikke ha fattet noen endelig avgjørelse. 

Barth Eide er kandidat

Ifølge DNs kilder får Støre motstridende råd, men flere argumentere visstnok for at ved å sparke Huitfeldt vil man kunne legge større press på Erna Solberg, som befinner seg i en lignende situasjon som utenriksministeren. 

Andre argumenterer imidlertid for at ved å vrake Huitfeldt før høringen på Stortinget vil Støre fremstå vinglete. 

Hvis det bytte av utenriksminister er klima- og miljøminister Espen Barth Eide en høyaktuell kandidat for jobben. Barth Eide har tidligere både vært forsvars- og utenriksminister i Stoltenberg II-regjeringen. 

Kan ikke kritisere Solberg 

Under sentralstyremøtet oppfordret Støre alle til å si hva de tenkte om saken til Erna Solberg og Sindre Finnes, og flere ga uttrykk for at de synes det er vanskelig å skulle kritisere den tidligere statsministeren samtidig som Arbeiderpartiet står oppe i en tilsvarende sak, skriver DN. 

En person skal således ha hevdet at Arbeiderpartiet ikke kan kritisere Solberg på grunn av Huitfeldt. 

Støre skal i etterkant av dette ha gitt uttrykk for det var en vanskelig situasjon man sto i nå, men at det nærmet seg at Arbeiderpartiet må kommentere Solberg-saken. Han var også opptatt av å snakke om å bygge opp tilliten etter habilitetsbråket.

En som også har slitt med habiliteten sin er kunnskapsminister Tonje Brenna, som har gitt styreverv til en god venn. Men hun virker likevel å sitte helt trygt i regjeringskontorene. VG meldte tirsdag kveld at det ligger an til Arbeidspartiets nestleder får et lite opprykk til arbeidsdepartementet, på Marte Mjøs Persens bekostning. Arbeidspolitikk har tradisjonelt vært et prioritert område for Arbeiderpartiet.