<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Planlegger flere endringer – Huitfeldt på vei ut

Jonas Gahr Støre (Ap) vil om kort tid gjøre større rokeringer i regjeringen. Flere kilder mener Anniken Huitfeldt (Ap) er på vei ut.

Publisert 12. okt. 2023
Oppdatert 12. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
ROKERINGER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjøre endringer. Her sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Foto: NTB

Innen utgangen av neste uke vil regjeringen se helt annerledes ut.  Det er bekreftet fra flere kilder i Arbeiderpartiet og regjeringsapparatet at det snart blir gjort endringer i regjeringen, melder NRK.

Endringene har lenge ligget i luften i Støres regjering, men nå kan de komme tidligere enn planlagt – allerede tidlig neste uke.

På forhånd er det allerede avklart at Støre skal få én ny ministerpost i regjeringen. Statsråd for digitalisering og kunstig intelligens er trolig tiltenkt tidligere Ap-representant Karianne Tung, ifølge DN.

Mye av fokuset ligger dog selvfølgelig på utenriksminister Anniken Huitfeldt. Huitfeldts dager som utenriksminister kan være talte, har flere medier skrevet den siste tiden.

Identisk med Solberg

NRK kjenner til at sentrale skikkelser i flere Ap-miljøer internt har tatt til orde for at Huitfeldt bør skiftes ut. Det er særlig av hensyn til habilitetssaken at de mener regjeringen bør få en ny utenriksminister.

Mannen til Huitfeldt, Ola Flem, handlet i aksjer gjennom investeringsselskapet Flemo. Startkapital på 10.000 kroner og løpende utbytter på 3 millioner har gitt en aksjeavkastning på 1,5 millioner. Anniken Huitfeldt hevder hun ikke har visst noe om aksjesuksessen.

Saken er nærmest identisk med Erna Solbergs aksjesak, så om Huitfeldt må gå, er det lettere for Arbeiderpartiet og ramme Høyres leder, er et argument som kommer frem.

Dersom Anniken Huitfeldt skal ut av regjeringen, vil en større regjeringsrokade bli utløst.

Slik det ligger an nå, blir det gjort følgende endringer ifølge NRK:

Endringer

  • Ap-nestleder Tonje Brenna går fra å være kunnskapsminister til å bli ny arbeids- og inkluderingsminister. Det innebærer i så fall at Marte Mjøs Persen trer ut av regjeringen.
  • Den andre nestlederen i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, er også forespurt om han kan tenke seg å bytte statsrådspost for å skaffe seg nye erfaringer og en breiere profil. NRK kjenner til at Vestre har gitt beskjed om at han ønsker å fortsette som næringsminister.
  • Senterpartiet beholder dagens ministerposter.
  • Det er allerede avklart mellom Ap og Sp at Arbeiderpartiet skal få én ny ministerpost i regjeringen, nemlig en statsråd for digitalisering og kunstig intelligens. Mye tyder på at denne tilveksten vil komme nå.
  • Endringene vil trolig skje i løpet av neste uke, kanskje allerede gjennom et ekstraordinært statsråd tidlig i uka.
NRK

Den heteste kandidaten

Det er ikke bekreftet at Huitfeldt er på vei ut av regjeringen.

Dersom Støre bestemmer seg for å gjøre skifter, kommer den nye Utenriksministeren til et fullt dekket bord. Krigen i Ukraina vil ingen ende ta, spenninger i Midtøsten mellom Hamas og Israel og spekulasjoner om sabotasje i Østersjøen.

Hvis det blir bytte av utenriksminister er klima- og miljøminister Espen Barth Eide en høyaktuell kandidat for jobben. Barth Eide har tidligere både vært forsvars- og utenriksminister i Stoltenberg II-regjeringen.