<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svindeldømt Ap-politiker refser skatteflyktningene

Publisert 19. okt. 2023
Oppdatert 22. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 414 ord
Hege Haukeland Liadal (Ap), her i Oslo tingrett etter at hun ble tiltalt for grovt bedrageri av Stortinget. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 20. oktober 2023.

Køen med skatteflyktninger er ikke fallende, noe mange trodde etter at de rikeste var reist til Sveits, men økende. Som vi fortalte i går: 55 nye skatteflyktninger de siste tre månedene.

Den mest berømte nå er stavangermannen Bjørn Maaseide og hans kone Linda, som meldte flytting til Luzern 2. oktober. «Vi blir bedre eiere for våre norske virksomheter ved å flytte fra Norge», sa Maaseide, og det er den samme begrunnelsen Kjell Inge Røkke kom med da han flyttet til Sveits i fjor. Ikke bare måtte Røkke tømme Aker-kassen for å betale formuesskatten (han eier 67 prosent av Aker-konsernet) - med en varslet monsterskatt, som er utsatt til 2025, ville Røkke få et inntektstillegg på 104 prosent av verdien av sitt fly hvert år.

Det er selvfølgelig umulig, og Røkke dro fra landet.

Nyvalgt SV-leder Kjersti Bergstø benyttet en landsmøtetale til å ønske Kjell Inge Røkke «god tur» (ryke og reise).

Etterpå har stadig flere rike nordmenn reist, og Kapital kunne nylig fortelle at 40 prosent av formuen til landets 400 rikeste er flyttet utenlands.

Maaseides flytting til Luzern har irritert den tidligere Ap-stortingsrepresentanten Hege Haukeland Liadal, og hun skriver på Facebook: «God tur Bjørn og Linda. Vi andre blir igjen og bidrar til det fellesskapet som dere har nytt godt av og sikkert en dag vil trenge. God helg til dere andre.»

Kollega Gunnar Stavrum i Nettavisen skriver at Ap-politikeren «ligger godt an til å bli årets dobbeltmoralist for sin kritikk som er preget av frekkhetens nådegave».

Liadal er nemlig kvinnen som på Stortinget laget falske reiseregninger, som hun av Stortinget ble anmeldt for, og som hun ble dømt til syv måneders fengsel for (har hun sonet ferdig?).

Stavrum skriver at Bjørn Maaseide siden 2006 har betalt over 70 millioner kroner i skatt, mens Ap-politikeren «har tømt den samme felleskassen».

Det er ikke noe nytt med skatteflyktninger. Torstein Hagen har i flere tiår bygget opp sitt cruiseeventyr fra Basel, mens Kristian Siem har bodd i London og bygget opp selskaper i Norge (han skal visstnok nå være bosatt i Monaco).

Det nye er at velstående, men ikke nødvendigvis veldig rike (de kommer ikke inn på Kapitals 400-liste) også reiser. Den strømmen er økende, og det er ikke bra for Norge.

Kanskje regjeringen bør vurdere å senke formuesskatten (satsen ned og verdiansettelsen ned) og samtidig redusere utbytteskatten. Problemet er at den samlede eierbeskatningen er blitt for høy.

Samtidig som stortingsrepresentanter fra alle partier har forsynt seg fra fellesskapskassen.

Det er nok nå!