<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er en skam. Det er nedlatende

61 prosent av republikanske velgere foretrekker Donald Trump som sin presidentkandidat. Nå kan den argeste rivalen, Ron DeSantis, være i ferd med å miste sin største sponsor.

Publisert 8. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 652 ord
LEDER SUVERENT: Eks-president Donald Trump er soleklar favoritt til å bli Republikanernes kandidat til neste års presidentvalg i USA. Foto: NTB

Eiendomsinvestoren Robert Bigelow er den største enkeltsponsoren av Florida-guvernør Ron DeSantis og hans kampanje for å bli Republikanernes kandidat i neste års amerikanske presidentvalg. Men nå vurderer han å støtte Donald Trump i stedet, skriver Financial Times.

DESANTIS-SPONSOR: Robert Bigelow. Foto: NTB

– Jeg må se på hvem som sannsynligvis vil være den sterkeste lederen, med mest erfaring. Og det er bare én mann. (...) Jeg vil ha noen som kan være ordentlig tøff om nødvendig, og ved første øyekast lener du deg mot Trump, sier 79-åringen som ifølge avisen også har finansiert romfartsprosjekter og forskning av paranormal aktivitet.

Han tror Trump vil beseire DeSantis i Republikanernes primærvalg, gitt at eks-presidenten unngår fengsel.

Ny debatt uten Trump

Utspillet fra Bigelow kommer i forkant av onsdagens primærdebatt i Miami – den tredje i rekken for de republikanske kandidatene, der tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie, tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, forretningsmann Vivek Ramaswamy og South Carolina-senator Tim Scott deltar i tillegg til DeSantis. 

Trump skal ikke være med på debatten, som vil finne sted 30 minutters kjøring unna der han selv vil holde en tale for sine tilhengere, i byen Hialeah. Den tidligere presidentens kampanje har uttalt at Trump ikke ser noen verdi i å delta i debatten, gitt sitt overveldende forsprang til konkurrentene.

RINGTE IKKE TILBAKE: Florida-guvernør Ron DeSantis. Foto: NTB

En meningsmåling CBS News viste tidligere denne uken at 61 prosent av republikanske velgere foretrekker Trump, mer enn tre ganger så mange som nærmeste utfordrer DeSantis. Et gjennomsnitt av målinger viser ifølge den anerkjente statistikeren Nate Silver og hans blogg FiveThirtyEight at forspranget er enda større, med 56,5 prosent støtte til Trump og 13,9 prosent til DeSantis.

Bigelow fikk ifølge Financial Times sympati for Florida-guvernøren da han prøvde å holde delstaten åpen under pandemien, og sa den representerte «the land of the free.» Etter en lunsj med DeSantis i Las Vegas i mars skrev Bigelow ut en sjekk på drøye 20 millioner dollar.

Klikket på abortloven

Forholdet til DeSantis kjølnet derimot etter at guvernøren i april signerte den kontroversielle abortloven, som forbyr abort senere enn seks uker ut i svangerskapet.

VALGBLOGGER: Statistikeren Nate Silver, gründer av FiveThirtyEight.com. Foto: NTB

– Etter seks uker har kvinnen nettopp funnet ut at hun er gravid. Det er en skam. Det er nedlatende, sier Bigelow, som kritiserte DeSantis offentlig for loven i august og truet med å avslutte pengestøtten. 

Investoren flagget også en forventning om at DeSantis kontaktet ham, men to uker senere var det ifølge avisen guvernørens kone Casey som ringte.

– Det at han ikke tok seg bryet med å ringe og forklare lærte meg at han egentlig bare bruker folk, og at jeg ikke betød nok for ham til å ta opp telefonen, fortsetter Bigelow som også tviler på viljen DeSantis har til å bli «skitten på fingrene.»

– Hvis Trump skal være i gjørma og du vil slå ham, må du være klar til å gå i gjørma også, sier investoren.