<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sindre Finnes lover å slutte med aksjer

Sindre Finnes kjøpte aksjer for 450.000 forrige uke, men lover å slutte fra og med nå.

Publisert 21. nov. 2023
Oppdatert 21. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 595 ord
LOVER Å SLUTTE: Høyre-leder Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, lover å selge alle sine børsnoterte enkeltaksjer frem mot nyttårsaften 2024. Foto: NTB

Forrige uke ble det klart at Erna Solberg fortsetter som Høyre-leder og sikter mot statsministerjobben i 2025.

Samme uke skal ektemannen Sindre Finnes ha kjøpt aksjer for 450.000 kroner, ifølge DN. Nå varsler han imidlertid at han kommer til å slutte å kjøpe enkeltaksjer og finansielle instrumenter.

– Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter, skriver han i en pressemelding fra Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen.

Uttalelsen kommer etter at DN stilte spørsmål rundt aksjekjøpene denne måneden.

– Dette gjør jeg ikke med lett hjerte, da aksjehandel har vært en hobby for meg i mange år. Jeg mener det er viktig at så mange som mulig bidrar til økonomien gjennom å investere i norske arbeidsplasser og norsk næringsliv, samtidig som man sparer til seg og familien, sier han videre.

Lastet opp i Vow og Argeo

Ifølge Tekinvestor skal Finnes ha kjøpt 25.000 aksjer i Vow, som arbeider med avfallsløsning for cruiseindustrien, 1. november, til en verdi på rundt 250.000 kroner. Disse ble solgt igjen 6. og 14. november.

Deretter skal han ha gjort to kjøp i offshoreselskapet Argeo 16. og 17. november for vel 450.000 kroner – bare dager etter at Solberg kunngjorde at hun ønsket å bli statsminister igjen 13. november.

– Nå som Erna ikke er statsminister burde jeg i utgangspunktet hatt anledning til å handle aksjer som alle andre. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene. Jeg ønsker ikke at hun og partiet også i fortsettelsen skal måtte bruke tid på å svare på stadig nye spørsmål knyttet til disponeringer jeg gjør i vår felles økonomi, sier Finnes.

Det var i september E24 først avslørte at Finnes kjøpte, solgte og eide aksjer mens kona var statsminister. Finnes la senere frem en liste som viste at han gjorde rundt 3.300 aksjehandler mens Solberg var statsminister.

Solberg har fremholdt at hun ikke visste om omfanget, men konkluderte med at hun har vært inhabil i flere saker.

– Når alt kommer til alt, mener jeg det viktigste er at Erna blir statsminister igjen i 2025, og jeg kan drive med andre hobbyer enn aksjer.

Har begynt nedsalget

Finnes opplyser at han har solgt en del aksjer i 2023 for å kunne betale ned lån, betale skatt, og betale for den juridiske bistanden han har fått «i tiden etter Ernas pressekonferanse fredag 15. september».

– Jeg planlegger å fortsette å selge enkeltaksjer i tiden fremover, slik at jeg verken har enkeltaksjer i børsnoterte selskaper eller finansielle instrumenter innen 31. desember 2024. Altså i god tid før stortingsvalget om knappe to år. Derfor har jeg tatt kontakt med forskjellige forvaltere, for å undersøke ulike måter å håndtere mine sparepenger på fremover. Jeg har allerede en del sparepenger i fond, og aksjefond er et godt alternativ til enkeltaksjer. Dette vil forhåpentligvis skape langt mindre problemer for Erna, med tanke på hennes habilitet.

Norsk Industri, der Finnes jobber, har også innført nye retningslinjer for aksjeeierskap hos ansatte. Finnes opplyser at han har flyttet pengene til andre selskaper som følge av dette.

Solberg er tirsdag på reise i Polen med Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun sier til DN at hun er glad for denne avklaringen fra sin ektemann, og at det skjer i samråd med henne.