<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De ruster, råtner og dreper

Donald Trump vil vrake Joe Bidens enorme grønne skatte- og subsidiepakke hvis han blir USAs neste president.

Publisert 23. nov. 2023
Oppdatert 23. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
FULL REVERS: USAs klima- og energipolitikk vil endre seg radikalt hvis Donald Trump blir president igjen. Foto: NTB

Joe Bidens enorme grønne skatte- og subsidiepakke – Inflation Reduction Act (IRA) – ligger tynt an dersom Donald Trump vinner neste års presidentvalg i USA, opplyser høytstående rådgivere og talspersoner knyttet til eks-presidentens kampanje til Financial Times.

En radikal overhaling av amerikansk klima- og energipolitikk for å «maksimere fossil energiproduksjon» er noe av det første Trump vil ta tak i. Blant tiltakene er en gjenåpning av føderale landområder som er blitt stengt for olje- og gassboring.

– Summene tilknyttet noen av disse skattekredittene virker å være vilt undervurderte. Vi er ute etter å kutte mye av den pengebruken, sier en av avisens kilder i Trump-kampanjen.

– Ruster, råtner og dreper

Trump har ikke lagt skjul på sin motstand mot IRA og pakken med 369 milliarder dollar i skattefradrag og subsidier til grønne energiprosjekter. Han har tvert om kalt den «historiens største skatteøkning» og beskyldt Biden for å ha gjort bensinen dyrere og kompromittert den amerikanske energiuavhengigheten Trump selv hevder å være arkitekten for.

I en nylig kampanjevideo Financial Times viser til, karakteriserte Trump USAs energi som «svak, under standard og for dyr» fordi den er avhengig av vindkraft.

– Vindmøller ruster, råtner og dreper fugler, sier eks-presidenten i videoen.

Den tidligere Trump-rådgiveren David Banks hevder at mannen som er milevis foran feltet i kampen om å vinne republikanernes nominasjon til presidentvalget, trolig vil ta USA ut av Paris-avtalen igjen – som han gjorde i 2017, før Biden meldte amerikanerne inn igjen på sin første dag som president.

– For en Trump-administrasjon er det nesten garantert. For Trump bunner klimaskepsisen i en bekymring for økonomi og konkurranseevne, sier han til avisen.

Aktivister slår alarm

Utsiktene til Trumps overhaling av amerikansk klimapolitikk har ifølge Financial Times fått demokrater og miljøaktivister til å slå alarm.

– En ny presidentperiode for Trump vil true demokratiet vårt, sette bremsene på i klimafremgangen vi gjør her hjemme og styrke klimafornekternes sak over hele verden, sier direktør Kevin Curtis hos miljølobbyisten NRDC Action Fund.

Men en opphevelse av IRA må gjennom Kongressen, og Dan Brouillette, energiminister under Trump i 2019-21, tror Trump vil fremstå mer moderat enn miljøaktivistene frykter og beholde de «gode» delene av Bidens grønne pakke.

– Det er incentiver i IRA for å fortsette utviklingen av kjernekraft. Jeg vil påstå at denne politikken er fullt og helt i tråd med Trumps linje, og jeg vil se den videreført, sier han.