<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vestre, fjern «kunnskapsavgiften» og «gründerskatten» nå!

Næringsministeren vil lage ny, historisk gründerpolitikk. Det finnes to grep som umiddelbart vil hjelpe teknologibransjen og gründerne, skriver Sigri Sevaldsen og Marius Tuft.

Publisert 30. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 525 ord
Article lead
lead
MOTBAKKE FOR GRÜNDERE: Vi må skape før vi kan dele, er et slagord som Arbeiderpartiet ofte har brukt. Her skjer i praksis det motsatte, hevder artikkelforfatterne i dette oppropet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: NTB
MOTBAKKE FOR GRÜNDERE: Vi må skape før vi kan dele, er et slagord som Arbeiderpartiet ofte har brukt. Her skjer i praksis det motsatte, hevder artikkelforfatterne i dette oppropet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) melder at han vil lage en historisk stortingsmelding, og gjøre Norge til verdens beste gründerland. Det er store ambisjoner. Det finnes likevel to veldig konkrete saker hvor det ikke er behov for videre utredning, og som haster å få på plass:

Sigri Sevaldsen. Foto: Virke
Marius Tuft. Foto: X/Privat
  1. Skrot «kunnskapsavgiften»: Den ekstra arbeidsgiveravgiften som ble innført i år er en direkte avgift på kunnskap. Den rammer bedrifter med lønninger på over 750.000 kroner, altså medarbeidere med høy kunnskap og høy kompetanse, som ofte jobber med ny teknologi. Denne ekstraavgiften gjør det vanskeligere for teknologibransjen å satse på kunnskap i egen organisasjon. Den oppfordrer til å bygge kunnskapsjobbene utenfor Norge, og den hindrer at teknologiselskaper satser her hjemme. Norge er tjent med å ha gode rammevilkår som hjelper å bygge opp teknologiselskapene, slik at de fortsetter å ha base og investere videre i Norge. Regjeringen solgte inn ekstraavgiften som et midlertidig grep, men nå ser det ut til at den ikke er så midlertidig likevel. Det gjør det vanskeligere å planlegge for selskaper som er særlig rammet av dette.
  2. Fjern «gründerskatten»: Formuesskatt på arbeidende kapital rammer gründere og oppstartsmiljøer hardt. Det må være mulig å skille på den uheldige effekten denne skatten har for de som bygger bedrifter her i landet, og de som har millioner i formue. Det er forskjell på formue i banken og papirverdier. Utenlandske gründere har ikke denne ekstraskatten på investeringer i teknologi og utstyr. Det gjør at investeringer og kapital blir dyrere for norske bedrifter. Gründere må betale skatt på formue før bedriften er kommet i en fase der den investerte kapitalen gir inntjening. Det svekker deres muligheter til å skape verdier.

Virke jobber i det daglige tett med 2.500 teknologi- og oppstartsbedrifter over hele landet. Når vi spør hva som er de viktigste sakene for deres bedrift, trekkes alltid disse to sakene frem. Vi må skape før vi kan dele, er et slagord som Arbeiderpartiet ofte har brukt. Her skjer i praksis det motsatte.

Nå er det på tide at både næringsministeren, finansministeren og ny digitaliseringsminister kobler seg ordentlig på, om ikke norsk næringsliv skal sakke akterut. Den digitale revolusjonen skjer nå, og Norge har behov for en tydelig og mer teknologitilpasset næringspolitikk.

Hvis Vestre vil at vi skal bli verdens beste gründerland å bo i, må han starte med å fjerne de største hindringene. Vi gleder oss til å se resultatet i endelig statsbudsjett for 2024.

Sigri Sevaldsen

Bransjedirektør for teknologi i Hovedorganisasjonen Virke

Marius Tuft

Gründer og daglig leder i IT-selskapet Appfarm