<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Uforståelig at regjeringen er så bakpå

Ukraina har behov for granater, og granatprodusenten Nammo har bedt om økt støtte fra den norske regjeringen. Men regjeringen somler, mener Høyres Ine Eriksen Søreide.

Publisert 1. des. 2023
Oppdatert 1. des. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
KRITISK: Høyres Ine Eriksen Søreide. Foto: NTB

– Det er uforståelig at regjeringen er så bakpå i en så kritisk tid for Ukraina, en kamp som er fundamental også for vår egen sikkerhet, sier Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteens, til Dagens Næringsliv.

Nammo har bedt om 850 millioner i investeringer, mens regjeringen hittil har gitt 75 millioner. I starten av 2023 kunngjorde regjeringen kjøp av granater for 4,3 milliarder kroner, men hittil er under halvparten kontraktfestet.

– Vi får svært dårlige svar på hvorfor kontraktene tar så lang tid og hvorfor ikke regjeringen etterkommer Nammos ønske om investeringsstøtte. Resultatet blir at alliansen ikke klarer å levere nok granater til Ukraina og vår egen beredskap, og at selskapet kan komme til å flytte ny produksjon ut av landet, sier Eriksen Søreide.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de følger saken tett, og han utelukker ikke at regjeringen kommer til å gjøre mer.

– Vi har bidratt med bestillinger som legger grunnlaget for at Nammo kan øke produksjonen. Vi har lagt inn store beløp i ordrer på ammunisjon og sikkerhet for Nammo til at de kan komme i gang, sier Støre.

(©NTB)