<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Feil om Freyr fra Solberg

Høyres statsministerkandidat bør etterstrebe mer presisjon i historiefortellingen, skriver Geir Jørgensen (R).

Publisert 4. des. 2023 kl. 11.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 416 ord
FRI FLYT: Dessverre har dagens næringsminister avvist krav om moderasjon i honorar tilstyre og ledelse ved statsstøtte, skriver Geir Jørgensen. Foto: NTB

Erna Solberg er intervjuet om Freyr i Finansavisen 29. november. Blant annet sier hun at «Mens jeg var statsminister, var deres pitch til meg at de ville ha tilrettelegging i form av infrastruktur, utbygging, godt samarbeid med kommunen og flyplass. Statsstøtte var ikke snakk om.

Dette stemmer ikke. Freyrs største støttebeløp så langt er på 142 millioner kroner fra Enova i mars 2021, mens Solberg var statsminister. Regjeringen var såpass stolt av dette at ansvarlig statsråd Sveinung Rotevatn (V) fikk et sitat med i Enovas pressemelding om hvor viktig dette var.

Men dette var ikke første gang Enova fikk statsstøtte. Tidligere på våren, i februar 2021, besluttet styret i Innovasjon Norge å gi Freyr 39 millioner kroner. Innovasjon Norge er underlagt Næringsdepartementet, hvor Iselin Nybø (V) da var ansvarlig statsråd. Året før hadde Freyr fått 9 millioner kroner.

Så er Freyr blitt forespeilet mye mer etter Solberg gikk av: En lånegaranti på rundt 4 milliarder kroner, bestemte dagens regjering. Den er heldigvis ikke utbetalt under rådende omstendigheter.

Likevel vil jeg berømme henne for å være tydelig på at penger må anvendes med moderasjon fra selskaper som mottar statsstøtte

Men at det «ikke var snakk om» subsidier i dette omfanget da Solberg var statsminister, stemmer heller ikke. Freyr var blant aktørene som sammen med NHO og LO la frem en rapport våren 2021, som ba om mye mer statlige penger. I rapporten «Anbefalinger for industriell satsing på batterier i Norge» bes det blant annet om norske garanti- og låneordninger og støtte på nivå med ordningene i EU, som rapporten kan informere om at da var oppe i 6,1 milliarder euro, altså godt over 60 milliarder kroner.

Jeg vil tro at Solberg visste om denne rapporten fra Freyr m.fl. da hun sommeren 2021 besøkte selskapet, full av entusiasme. Da burde hun også skjønt at de var på jakt etter statsstøtte, selv om hun riktignok bare hadde 4 milliarder å dele ut til andre hydrogensatsinger under besøket.

Høyres statsministerkandidat bør etterstrebe mer presisjon i historiefortellingen. Likevel vil jeg berømme henne for å være tydelig på at penger må anvendes med moderasjon fra selskaper som mottar statsstøtte. Det er lovende, selv om krav om dette ikke fulgte støtten som ble gitt under hennes regjering. Dessverre har dagens næringsminister overfor E24 avvist krav om moderasjon i honorar til styre og ledelse ved statsstøtte, og spilt ballen over til Stortinget. Jeg inviterer Solberg og Høyre til å være med Rødt på et slikt initiativ.

Geir Jørgensen

Stortingsrepresentant for Nordland og medlem i næringskomiteen (Rødt)